Ardita Sinani na čelu Skupštine opštine Preševo

+100%-

Ardita Sinani na čelu Skupštine opštine Preševo

Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje izabrana je za predsednicu Skupštine opštine Preševo na zasedanju preševskog parlamenta održanom 27. maja, 2016. godine. Ovo  je prvi put u istoriji Preševa da je žena dobila tako visoku rukovodeću poziciju u nekom državnom organu.

 

– Ovo je veliki izazov, ali ću se zalagati da sve obaveze obavljam sa velikom odgovornošću. Ovo jeste istorijski događaj za opštinu Preševo, ali se nadam da će na našim prostorima biti što više žena na rukovodećim i odlučujućim mestima. Zalagaću se da se na najbolji način podjednako rešavaju problemi građana i građanki naše opštine – rekla je ona.

 

Poručuje i da je ekonomija najveći problem, te da očekuje saradnju i pomoć Vlade Srbije.

 

– Prezadovoljna sam što sam predsednica, ali osećam i veliku odgovornost prema svima. Želim da poštujem zakone i da dobro radim. Da budem jednaka prema svim građanima i prema svima u skupštini, a sve za dobrobit građana – rekla je Ardita Sinani.

 

Ardita je na nedavnim republičkim i lokalnim izborima bila nosilac liste PDD partije bivšeg poslanika Rize Halimija, koja je osvojila deset od ukupno 38 odbornika u SO Preševo.

 

PDD će vladati na lokalu u koaliciji sa Alternativom za promene (AP), koja je osvojila 11 odborničkih mandata, a, prema sporazumu, predsednik opštine biće Šćiprim Arifi iz AP.

 

Nova predsednica lokalnog parlamenta objašnjava da će se zalagati za poštovanje zakona i za ekonomski razvoj Preševa.

 

– Svi znamo da je Preševo najmanje razvijeno u Srbiji i da ima veliku stopu nezaposlenosti. To moramo da počnemo da rešavamo – rekla je ona.

 

Istakla je i problem sa udžbenicima na albanskom, kao i problem stipendija za studente koji su iz Prešševa, a studiraju u Prištini, Tirani, Tetovu i nekim drugim gradovima.

 

– Ipak, ekonomija je najveći problem i to treba da radimo u ovom mandatu – ocenjuje Ardita Sinani.

 

Ona očekuje mnogo bolju saradnju sa Vladom Srbije bez čije pomoći, kako je istakla, nije moguće poboljšati uslove života u Preševu.

 

– Mi očekujemo pomoć Vlade Srbije. Kako napreduje Vlada Srbije u pregovorima sa EU, mi očekujemo i da naš odnos sa vladom bude bolji – objašnjava nova predsednica Skupštine opštine Preševo.

 

Građani Preševa zadovoljni su što prvi put u istoriji za predsednika lokalnog parlamenta imaju ženu.

 

– To je dobro, jer je pametna. To je žena „drugi Klinton“ za politiku u našem kraju. Sposobna je i očekujemo da Preševo ide napred. Mislimo da je dobro što je žena predsednica, ali i sve zavisi od partija – komentarišu građani Preševa za Tanjug.

 

Ardita Sinani je profesor informatike i radi u Gimnaziji u Preševu. Politikom je počela da se bavi pre deset godina.

 

– Želja mi je da Preševo bude dobro mesto za život. Da naša deca koja studiraju u inostranstvu kad završe skole dođu natrag u Preševo i svoje znanje ulože u razvoj ovog mesta – naglašava Ardita.

 

Na istoj sednici, posle 12 godina sa mesta predsednika opštine Preševo smenjen je Ragmi Mustafa, a za novog predsednika izabran je Šćiprim Arifi iz Partije Alternativa za promene.

 

Novoformirana vlast je sačinjena od koalicije koju čine Alternativa za promene (AP) i Partija za demokratsko delovanje (PDD). Nova koalicija ima 11 odbornika iz AP i 10 iz PDD, dok su u opoziciji ostali Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, Demokratska unija Doline (DUD) Skendera Destanija i Demokratska unija Albanaca (DUA) Rahmi Zuljfijua, koji zajedno imaju 17 odbornika.

 

Kategorije: Sedam dana