Dani bunjevačke kulture u Bajmoku

+100%-

Dani bunjevačke kulture u Bajmoku

U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok, jedanaesti put se održava dvodnevna manifestacija ,,Dani bunjevačke kulture – Bajmok 2016.“.

27082106_Bajmok_8

 

Današnji Etnofestival bunjevačkih nacionalnih jela, otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš.

 

S obzirom da sama manifestacija prevashodno ima za cilj, pored negovanja tradicije i kulture ove nacionalne zajednice, i povećanje broja posetilaca, učesnik manifestacije je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Sergej Tamaš.

27082106_Bajmok_3

 

Etnofestival bunjevačkih nacionalnih jela ove godine okuplja preko 30 učesnika iz zemlje i inostranstva, koji predstavljaju svoje kulinarsko umeće pripremanjem tradicionalnih specijaliteta.

 

Potpredsednik Mihalj Njilaš proglasio je festival otvorenim čuvenim stihovima bunjevačke pesme: ,,Činjenica da je ovo već jedanaesta tradicionalna manifestacija, govori o snazi bunjevačke nacionalne zajednice, govori o njenim vrednostima. Današnja manifestacija pokazuje koliko su Bunjevci posvećeni očuvanju i negovanju svojih tradicionalnih vrednosti. Važno je što Bunjevci mogu divaniti i pevati na svom jeziku, što mogu negovati svoju kulturu, tradiciju i spravljati svoja čuvena ,,ila“. Posebnost Bunjevaca utkana je u istoriju našeg podneblja“. Njilaš je dodao da se na poslednjem popisu stanovništva, oko 16.000 građana u Srbiji izjasnilo da su pripadnici ove manjine, te da je ovaj broj potrebno čuvati putem Nacionalnog saveta Bunjevaca, Kulturnog centra i udruženja, a Pokrajinska vlada će nastojati da pruža podršku.

27082106_Bajmok_7

 

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je stava da je ovakav festival od velikog značaja za bunjevačku nacionalnu zajednicu čije nasleđe, tradiciju i lokalitet potrebno negovati i promovisati, kako bi svoje bogatstvo predstavili široj javnosti i time privukli što više posetilaca.

 

,,Tradicionalna bunjevačka manifestacija u Bajmoku predstavlja dobar primer promocije same bunjevačke zajednice na teritoriji AP Vojvodine. Ono što Sekretarijat za privredu i turizam posebno ističe je objedinjena promocija kulturološkog i gastronomskog turizma, što je jedna od vodećih aktivnosti u domenu manifestacija u Pokrajini. Ovakve manifestacije širom Vojvodine predstavljaju bogatstvo ovih prostora, a daju i smernice u okviru programa podsticaja Sekretarijata“, istakao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma Sergej Tamaš.

27082106_Bajmok_6

 

Pored vlaške, mađarske, nemačke, rusinske i makedonske nacionalne zajednice, na ovogodišnjem festivalu učestvuju i udruženja, poput Udruženja Drežničana iz Bajmoka, bunjevačka udruženja sa teritorije AP Vojvodine i iz Mađarske, kao i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, koji izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

 

Manifestacija je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine.

 

Izvor: Pokrajinska vlada