LSV: Brže rešavati probleme nacionalnih zajednica

+100%-

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je želja vlasti u Srbiji da se pomogne informisanje na jezicima nacionalnih zajednica, u velikoj meri, samo deklarativna.

 

Najava premijerke Ane Branbić, da će Vlada u 2018.godini dodatnim sredstvima finansirati informisanje na jezicima nacionalnih zajednica dolazi u trenutku kada je zatvoreno na desetine lokalnih medija koji su godinama, pa i decenijama informisali svoje slušaoce. Brojne višenacionalne opštine ostale su bez svojih radio i tv stanica.

LSV je i ranije upozoravala javnost na katastrofalne posledice privatizacije lokalnih medija.

 

Republika Srbija je u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Slabosti koje postoje u normativnom okviru sistema zaštite nacionalnih zajednica moraju biti otklonjene. Potrebno je i mnogo kvalitetnije primenjivati propisana prava.

 

Nažalost, prava nacionalnih zajednica u Srbiji nisu priopritetno pitanje i rešavanje otvorenih pitanja je često potisnuto u drugi plan.

 

Ako su Ustavom i brojnim zakonima propisana prava nacionalnih zajednica u oblasti informisanja, službene upotrebe jezika, obrazovanja i kulture, onda se ta prava moraju u potunosti poštovati.

 

Očekujemo da Vlada Srbije pokaže spremnost da pomogne nacionalnim zajednicama. Ta pomoć mora biti jasna, konkretna i svakodnevna.

 

 

Potpredsednik

Izvršnog odbora Glavnog odbora

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Aleksandar Marton

Kategorije: Arhiva