Nedostaju udžbenici na albanskom jeziku

+100%-

Nedostaju udžbenici na albanskom jeziku

 

Skoro 11.000 učenika albanske nacionalnosti u opštinama Preševo i Bujanovac počeće novu školsku godinu bez većine udžbenika na maternjem jeziku.

 

Problem sa udžbenicima za nastavu na jeziku albanske nacionalne manjine, star preko 30 godina, sporo se rešava, dok nastavnici lekcije pripremaju uz pomoć interneta, a učenici na predavanjima hvataju beleške.

Zejni Fejzulahu, direktor srednje škole “Sezai Suroi” iz Bujanovca, kaže za Radio Slobodna Evropa da taj problem, opterećuje normalno funkcionisanje nastave na albanskom jeziku i da profesori i učenici moraju da se snalaze na različite načine da bi savladali gradivo.

 

“Nastavnici se muče. Prevode lekcije sa srpskog ili engleskog jezika, ili kako ko može. Na sreću, u našoj školi imamo televizore u svakoj učionici da malo olakšamo situaciju, inače teško nama. Faktor broj jedan u školi je učenik, a potom dolazi udžbenik. Mi ovo prvo imamo, ali ovo drugo nemamo”, kaže Fejzulahu.

 

Problem je posebno je izražen u srednjim školama. Njegovo rešavanje počelo je nakon sastanka u Nišu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i njegovog kolege iz Albanije Edija Rame, ali po navodima direktora Fejzulahua, taj proces odvija se veoma sporo.

 

Zbog toga u školi u kojoj je on direktor postoji samo udžbenik za albanski jezik, dok za ostale predmete na brojnim smerovima udžbenika i dalje nema.

 

“Što se tiče srednje škole u kojoj sam ja direktor, na albanskom jeziku imamo samo četiri udžbenika za maternji jezik od prvog do četvrtog razreda, koji su uvezeni iz Albanije. Za ostale predmete nemamo ni jedan udžbenik na albanskom jeziku, a potrebno nam je skoro trri stotine”, precizira Fejzulahu.

 

Jonuz Musliu, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, kaže da je država Srbija obezbedila deo udžbenika na albanskom jeziku za učenike osnovnih škola, ali da još uvek nema udžbenika za srednjoškolce, zbg čega insistira da prosvetne vlasti Srbije reše taj problem što pre.

 

“Za osnovnu školu imamo oko 30 odsto udžbenika na albanskom jeziku. Tražimo da učenici imaju sve udžbenike, jer je neshvatljivo da u 21. veku udžbenike nemaju samo albanski đaci. Tražimo reciprocitet sa srpskim učenicima na Kosovu, da i mi imamo ista prava”, kaže Musliu.

 

Prema informacijama iz Ministarstva prosvete Srbije država je obezbedila sredstva za štampanje svih potrebnih udženka, ali Nacionalni savet Albnaca nije pronašao prevodioce. S druge strane, u Nacionalnom savetu tvrde da i taj deo posla treba da uradi Ministarstvo i tako se začarani krug, u kome najviše gube učenici, zatvara.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Radio Slobodna Evropa