Omerović: Podrška za spomen-ploču muhamedanskim bataljonima

+100%-

Omerović: Podrška za spomen-ploču muhamedanskim bataljonima

 

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović podržao je danas inicijativu Centra za istorijske studije i dijalog (CISiD) da se u Beogradu postavi spomen-ploča „muhamedanskim bataljonima“ koji su učestvovali u odbrani grada 1915. godine, a koje je predvodio Šemsa Midović.

omerovic-min

 

Omerović i predsednik CISiD-a iz Novog Sada Srđan Milošević su posle sastanka ocenili da bi javno iskazivanje zahvalnosti „muhamedanskim bataljonima“ u značajnoj meri unapredilo postojeće stanje u oblasti vrednovanja istorijske uloge nacionalnih manjina, u ovom slučaju Bošnjaka.

 

Navodeći da je ideja CISid jedna od najplemenitijih ideja koja se možda u poslednjih nekoliko decenija našla na dnevnom redu, Omerović kaže da je namera da se otrgne od zaborava uloga pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda 1915.

 

Dodao je da se činilo da je proteklih 100 godina bilo prećutkivanja uloge pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda 1915.

 

Prema dostupnim istorijskim podacima, kaže Omerović, u odbrani Beograda učestvovalo je i 15 odsto vojnika koji su bili muslimanske veroispovesti i koji su pripadali takozvanim „muhamedanskim bataljonima“.

 

„Ono što CISid želi, a imaju i moju ličnu podršku, to je da u narednom periodu država Srbija i svi koji imaju veze sa obeležavanjem najznačajnijih datuma iz naše istorije, dostojno se i zahvale i obeleže na za to dostupnim mestima ove događaje u kojima je jedna od poslednjih barikada u odbrani Beograda bila na potezu između današnjeg Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, a komandant čovek koji je rukovodio tom jedinicom bio je Šemso Midović iz Sjenice“, kaže Omerović.

 

Inicijativa CISiD-a, navodi Omerović, jeste da se spomen pločom ili nazivom jedne od kasarni država Srbija oduži ovim ljudima koji su dali svoj život u odbrani Beograda.

 

Omerović kaže da veruje da danas ne postoji nijedna politička stranka u parlamentu koja neće podržati jednu ovakvu inicijativu da se podigne spomen-ploča i time oda zahvalnost onima kojima su dali svoj život u odbrani Beograda 1915.

 

„Verujem da osim političke volje, osim ljudskosti i zahvalnosti tim ljudima, moramo i trebalo bi da mislimo i na našu budućnost, posebno u današnjem vremenu pojačanih tenzija na relaciji dve države i dva naroda. Mislim da jedan ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koja je učestvovala u srpskoj vojsci i branila Beograd može samo doprineti jačanju dobrih odnosa i poverenja“, rekao je Omerović.

 

Predlog je da se spomen-ploča podigne u neposrednoj blizini gde je stajala Midovićeva barikada, a to je prostor između Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, da jedna ulica na širem području Ade Ciganlije ili deo savske obale ponese ime „muhamedanskih bataljona 10. kadrovskog puka“, kao i da se tako nazove i jedna vojna jedinica ili kasarna Vojske Srbije.

 

Izvor: Tanjug

 

 

Kategorije: Izdvajamo