Sporazum o obezbeđivanju udžbenika na albanskom jeziku

+100%-

Sporazum o obezbeđivanju udžbenika na albanskom jeziku

Predstavnici Ministarstva prosvete, Nacionalnog saveta albanske manjine i Zavoda za udžbenike, potpisali su 9. avgusta Sporazum o obezbeđivanju nedostajećih udžbenika na albanskom jeziku.

 

BEOGRAD – Predstavnici Ministarstva prosvete, Nacionalnog saveta albanske manjine i Zavoda za udžbenike, potpisali su 9. avgusta Sporazum o obezbeđivanju nedostajećih udžbenika na albanskom jeziku.

 

Odlazeći ministar prosvete, Srđan Verbić, kaže da su potpisivanjem Sporazuma uspeli da završe veliki posao, kako bi se obezbedili udžbenici na jezicima nacinalnih manjina.

 

On je podsetio da su pre nekoliko meseci potpisani Sporazumi sa predstavnicima sedam nacionalnih manjina, a da albanska nacionalna manjina tada nije potpisala sporazum.

 

Pozitivna inicijativa, kako kaže, stigla je od predstavnika Bujanovca i Preševa, tako da nakon potpisivanja Sporazuma sledi priprema svih nedostajećih udžbenika.

 

Podseća da je akcija obezbeđivanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina najbolje ocenjena u sprovođenju akcionih planova za Poglavlje 23.

 

„Zadovoljan sam što smo ovu etapu posla uspešno završili do kraja mandata“, naglasio je Verbić.

 

Sada je potrebna,  nastavlja on, zajednička akcija da se pripreme udžbenici – prevedu postojeći ili pišu novi.

 

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Jonuz Musliu, podsetio je da u preševskoj dolini već godinama učenici nemaju udžbenike na albanskom jeziku.

 

„Do septembra je kratak rok, ali nadam se da će nekoliko udžbenika uspeti da se prevede“, rekao je Musliu.

 

Direktor Zavoda, Dragoljub Kojčić, kaže da je sporazum važan za ministarstvo, ali i predstavnike albanske nacionalne zajednice.

 

„Ministarstvo je na ovaj način zaokružilo obaveze Srbije prema nacionalnim manjinama“, naglasio je Kojčić.

 

Predstavnici ministarstva prosvete ranije su potisali sporazum sa predstavnicima sedam nacionalnih manjina o obezbeđivanju nedostajećih udžbenika- bošnjačkom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom nacionalnom zajednicom.

 

Za štampanje nedostajećih udžbenika na jezicima nacionalnih manjima Ministarstvo prosvete obezbedilo je 134 miliona dinara.

 

Izvor: TANJUG