Uvažen prigovor Koordinacije nacionalnih saveta na postupak izbora člana REM-a

+100%-

Uvažen prigovor Koordinacije nacionalnih saveta na postupak izbora člana REM-a

 

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je usvojio prigovor Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina na postupak izbora člana REM-a iz reda predstavnika nacionalnih saveta, te doneo odluku o pokretanju novog postupka.

 

Odbor za kulturu i informisanje je početkom februara ove godine održao sednicu na kojoj je utvrđena lista kandidata na kojoj nije bilo zajedničkog kandidata nacionalnih saveta.

 

Koordinacija nacionalnih saveta je nakon toga uputila prigovor svim relevantnim državnim organima, jer Narodna skupština nije postupila u skladu sa zakonom i nije preduzela nikakve potrebne radnje kako bi nacionalni saveti predložili svog kandidata za člana Saveta regulatornog tela za elektronske medije.

 

Zakon o elektronskim medijima predviđa da Narodna skupština Republike Srbije članove Saveta REM bira isključivo na predlog ovlašćenih predlagača u koje spadaju i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

 

Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina kojom je tada predsedavao Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, izabrala je i svoje kandidate, čija imena su u skladu sa zakonom dostavljena nadležnom Skupštinskom odboru.

 

Izvor: BNV

 

Kategorije: Sedam dana