116. rođendan Slovačkog pozorišta VHV

+100%-

Drugi februar upisan je u istoriju staropazovačke kulture kao Dan pozorišta VHV, jer je upravo na ovaj dan davne 1903. godine odigrana prva predstava na slovačkom jeziku „Tašta u kuću, mir iz kuće“ u režiji Vladimira Hurbana.

 

U 116. godini postojanja, na repertaoru se nalaze tri aktivne predstave, amateri se spremaju na turneju u Slovačku i najavljuju nova scenska ostvarenja.

 

Rođendan je obeležen izvođenjem komedije „Đavo u bračnom raju”, koja je obnovljena nakon kraće pauze i uskoro odlazi na festival u Slovačku. Pozorište se decenijama razvijalo, prateći trendove na scenama kako u ovoj sredini, tako i u Slovačkoj, pa i svetu, i često išlo ispred svog vremena. Otkriveni su tu mnogi talenti, ponikli brojni glumci, ali i reditelji.

 

Od osamdesetih godina su počeli da se nižu veliki uspesi. Koreodrame Miroslava Benke učestvovale su na svetskim festivalima u Norveškoj, Finskoj, Egiptu, Iranu, na sarajevskom Mesu, beogradskom Bitefu i čak devet puta je SP VHV nastupilo u Trebinju, na balkanskom festivalu odakle se 2013. godine koreodrama “Vavilon” Miroslava Kožika vratila sa 5 zlatnih maski.

 

Trenutno su na repertoaru tri predstave: „Đavo u bračnom raju” i „Đavolji čardaš” Anjičke Balaž, i „Tamo daleko” Miroslava Benke urađena u koprodukciji sa sremskomitrovačkim pozorištem, koju će staropazovačka publika moći da pogleda u subotu 9. februara a sve tri očekuje još niz izvođenja i učešće na festivalima.

 

Izvor: RTV Stara Pazova

Kategorije: Slovačka zajednica