PUTUJUĆI BIOSKOP „WANDERKINO“ IZ NEMAČKE

+100%-

PUTUJUĆI BIOSKOP „WANDERKINO“ IZ NEMAČKE

U utorak, 14. septembra 2021. godine u dvorištu HUN „Gerhard“-a se, u večernjim časovima, povodom posete putujućeg bioskopa iz Nemačke, okupilo oko 40 znatiželjnih ljubitelja nemih filmova i muzike. Publika je uživala u nemim filmovima The House (1917 – Fatty Arbuckle), The Immortal Baby (1920 – Harry Langdon), The Inventor (1923 – Mack Sennett), The Blacksmith (1920 – Buster Keaton) uz muzičku pratnju na klaviru, saksofonu i bas klarinetu, što je doprinelo potpunom doživljaju pod zvezdama. Publici se posebno dopalo što su filmovi prikazivani iz oldtajmer vatrogasnog kamiona, opremljenog kompletnom kinematografskom opremom, koji se u svakom momentu može pretvoriti u bioskop pod vedrim nebom. Putujući bioskop „Wanderkino“ je program koji od 1999. godine – u letnjim mesecima – realizuju dva umetnika, gospodin Sebastian Pank i Tobias Rank.


Sledećeg dana putujući bioskop je gostovao u Beogradu, u Narodnoj biblioteci Srbije, a realizacija ovog programa omogućena je zahvaljujući saradnji Ambasade SR Nemačke iz Beograda i Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji.


Predstavnike Ambasade SR Nemačke iz Beograda, gospodina Miguel Waltereit-a, prvog sekretara i šefa odeljenja za kulturu i Denisa Marksa, praktikanta, ugostili su mr Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta i gospodin Petar Rang, predsednik HUN „Gerhard“-a, uz dalje članove Predsedništva udruženja i članove Nacionalnog saveta.

 

 

Izvor: nacionalrat.rs

Foto: radioeins