15 GODINA MENTORSKOG PROGRAMA – ROMA EDUCATION FUND – REF SRBIJA

+100%-

15 GODINA MENTORSKOG PROGRAMA – ROMA EDUCATION FUND – REF SRBIJA

U okviru obeležavanja 15 godina mentorskog programa Romskog obrazovnog fonda – REF Srbija, održana je 24. decembra 2022. godine konferencija koja je okupila mentore iz cele Srbije.


Konferenciju je otvorila predstavnica Ministarstva prosvete Elma Elfić Zukorlić, zajedno sa ko-direktorom Fondacije za obrazovanje Roma, Ređepali Čupijem i predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Daliborom Nakićem.


Mentorski program kontinuirano traje od 2007. godine i do sada je kroz ovaj program prošlo preko 300 mentora. Tokom ovih 15 godina, podršku mentora je dobilo više od 2.500 mladih Roma i Romkinja.


Mentorski program podrške učenicima romske nacionalnosti deo je projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza II“, čiji je nosilac FOR, finansiran je kroz program Nemačke finansijske saradnje, a implementiran od strane Nemačke razvojne banke KFW, u ime Vlade SR Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.


Predsednik Nakić je u svom obraćanju pohvalio sam program mentorske podrške i ukazao na znacaj afirmativnih mera u velikom napretku u procesu obrazovne inkluzije Roma. Nacionalni savet će i dalje biti pouzdan partner REF-u i resornom ministarstvu u sprovođu inkluzivnih politika u obrazovnom procesu mladih Roma i Romkinja.

 

Izvor: romskinacionalnisavet.gov.rs

Foto: romskinacionalnisavet.gov.rs