330 godina od doseljavanja Bunjevaca na ove prostore

+100%-

330 godina od doseljavanja Bunjevaca na ove prostore

Kako je to najavljeno na konferenciji za novinare Kulturno-umitničko društvo „Bunjevka“ i ove godine realizuje Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, 15. po redu.

FBNS

 

Ovogodišnja tema Festivala vezana je za značajan jubilej, te će posetioci imat prilike da se pobliže upoznaju sa istorijskim nasliđem, običajima i kulturom Bunjevaca kroz pet festivalskih dana. Ovogodišnji Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva počinje u ponediljak, 5. septembra, i traje do petka, 9. septembra. 

 

Festival se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, Grada Subotice i naravno Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, isprid kog je o značaju Festivala divanio Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora u Savitu.

 

Kako je tom prilikom Bajić istako, cilj Festivala je da na jedan organizovan, a jednostavan i pristupačan način prezentuje istorijsko nasliđe, običaje i kulturu Bunjevaca.

 

– Ovo druga godina kako je Festival uvršten u manifestacije kulture koje su od značaja za Suboticu, a to je za nas ogroman rezultat i nada da će on i u buduće imati podršku. Festival se sprovodi u skromnim finansijskim uslovima, iako je manifestacija od značaja za grad i u tome ima određenu vrstu prioriteta kada se određuju sredstva za manifestacije, ali to se nadoknađuje volonterizmom i velikim brojem učesnika koji bez naknade, a sa dobrom voljom i željom da se Festival realizuje, učestvuju u njemu – naglasio je Bajić.

 

Kako se ove godine obelužava 330 godina od doseljavanja Bunjevaca na ove prostore, celokupan program biće upućen upravo na ovu temu. Kako je tom prilikom istakla Kata Kuntić, pridsidnica KUD „Bunjevka“, dosadašnji Festivali su pripoznati od strane Ministarstva kulture i informisanja ko direktni i kompetentni nosioci ovogodišnje teme Dana evropske baštine koja se odnosi na istorijsko nasliđe, te je ovogodišnji Festival uvršten u programe Dana evropske baštine, koji se realizuje u okviru ovog ministarstva.

 

Ovogodišnji Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva počinje u ponediljak, 5. septembra, i traje do petka, 9. septembra. Svi programi počinju u 19 sati, a Festival se u ponediljak otvara premijerom pozorišne pridstave „Zemlja naši pradidova“ na sceni „Jadran“, koju izvodi Amaterska dramska sekcija „Bunjevke“.

 

002 PLAKAT Festival 2016.indd– U utorak na Otvorenom univerzitetu u sali 212 organizujemo veče posvećeno obelužavanju 330 godina od doseljavanja Bunjevaca, a na tribini će svoj referat na ovu temu izneti dr Aleksandar Raič. Dan kasnije, tema koja je takođe vezana za ovaj jubilej biće pridstavljena kroz veče posvećeno 380 godini od rođenja fra Mihajla Radnića, o kojoj će divanit dr Suzana Kujundžić Ostojić. I ova tribina održaće se u sali 212 na Otvorenom univerzitetu – divani Kata Kuntić, te dodaje da je pripremljena i brošura na ove teme koja će tom prilikom biti promovisana.

 

O četvrtom danu Festivala, divanila je Tamara Babić, dugogodišnja članica KUD „Bunjevka“ i saradnica u realizaciji Festivala. Tako će u četvrtak u Plavoj sali Gradske kuće sa početkom u 11 sati biti pridstavljena četvrta po redu Panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“.

 

 Ministarstvo kulture i informisanja pripoznalo je ovaj projekat i podržava ga, a mi smo se trudili da za ove četri godine prema Ministarstvu uputimo par inicijativa. Teme koje će biti pridstavljene ove godine je važno da u budućnosti budu registrovane i upisane u Nacionalni registar za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva pri UNESCO-u  navodi Tamara Babić.

 

Poslednjeg dana Festivala biće otvorena izložba „Živeti sa kulturnim nasleđem“ u holu Otvorenog univerziteta.

 

Tom prilikom rad KUD „Bunjevka“ biće pridstavljen kroz fotografije i to povodom 20 godina postojanja Društva i 15 godina realizacije Festivala – dodaje na kraju pridsidnica „Bunjevke“ Kata Kuntić.

 

Izvor: www.bunjevci.net