Otvoren konkurs za Godišnju medijsku nagradu za toleranciju

+100%-

 

Povodom 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, treću godinu za redom dodelјuje Godišnju medijsku nagradu za najbolјe medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

 

Cilј konkursa je medijsko promovisanje vrednosti kao što su: ravnopravnost, tolerancija, zatim suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama, kao i podizanje vidlјivosti institucije Poverenika.

 

Pravo na učešće na konkursu imaju novinari i novinarke svih štampanih i elektronskih, lokalnih i nacionalnih medija registrovanih u Srbiji, koji su objavili tekstove/priloge na temu konkursa, u periodu od 5. septembra 2016. do 5. septembra 2017. godine. Više novinara/novinarki iz iste medijske kuće može da učestvuje na konkursu, ali sa samo jednim prilogom/tekstom po osobi.

 

Kriterijumi na osnovu kojih će se učesnici ocenjivati su: prepoznavanje fenomena diskriminacije, doprinos smanjivanju stereotipa i predrasuda, afirmativno izveštavanje, promovisanje ravnopravnosti i upotreba rodno osetlјivog jezika. U obzir će se uzimati radijski i televizijski prilozi u trajanju  od najduže 3 minuta, i najduže 30 minuta za reportaže.
Medijske tekstove i priloge potrebno je poslati u periodu od 5. juna do 5. septembra 2017. godine na: poverenik@ravnopravnost.gov.rs. Prijava za konkurs treba da sadrži medijski prilog/tekst i kraću biografiju sa kontaktima autora/autorke. Format prijave: za radio i televiziju – link sa emitovanim prilogom, za štampane i internet medije – link i objavlјen tekst u PDF formatu.

 

Dobitnici/ce prve nagrade posetiće jednu od evropskih medijskih kuća koja ima dobre prakse u izveštavanju o lјudskim pravima.

 

Nagrade se dodelјuju u tri kategorije:

  • prva, druga i treća za radijski/TV prilog;
  • prva, druga i treća za štampani/tekst na internetu;
  • prva, druga i treća za radio/TV reportažu u trajanju do 30 min.

 

Stručni žiri čine: dobitnice prve nagrade u sve tri kategorije za 2016. godinu Bilјana Radulović (RTS), Nadežda Gaće (Novi magazin), Bojana Milovanović (agencija Beta), šefica Odelјenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković i šefica Kabineta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Antigona Andonov.

 

Detaljnije o konkursu možete pročitati na sajtu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

 

Kategorije: Kratke Vesti