Ovog vikenda „Crvena ruža“

+100%-

Ovog vikenda „Crvena ruža“

 

Narednog vikenda, u petak i subotu, na otvorenoj sceni u dvorištu Škole „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu, biće održan 56. Festival rusinske kulture „Crvena ruža“.

 

„Ruža“ će u petak, 30. juna, početi izložbom likovnih radova iz svetski poznate Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, u holu Sportske hale.

 

U petak će biti održane još dve manifestacije – u 17 časova program za decu „Crveni pupoljak“, a u 20,30 časova „Odjeci ravnice“. U prvom delu „Odjeka“ biće takmičenje mladih pevača za najlepši ženski i muški glas, a u drugom delu učestvuju pevačko-foklorni ansambli svih rusinskih kulturno-umetničkih društava koji neguju ovo stvaralštvo, kao i KUD „Jakim Govlja“ iz Mikloševaca, čiji članovi će nastupiti i na „Pupoljku“.

 

U subotu, 1. jula, biće Svečani koncert (u 21 č.), na kom će gost biti Poddukljanski umetnički narodni ansambl (PUNA) iz Prešova, iz Slovačke, a pre njih nastupiće Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve sv. o. Nikole iz Krstura, Hor „Harmonija“ iz Novog Sada, Izvođački folklorni ansambl krsturskog Doma kulture, kao i folklorno-muzički ansambl KUD „Srbija“ iz Kule.

 

U dvorištu Škole, u prostoru za druženje, za vreme Festivala biće postavljeni i šatori, posle Svečanog koncerta, goste će u subotu, 1. jula, zabavljati poznati Tamburaški orkestar „Ravnica“ iz Subotice, a druženje uz muziku Udruženje mladih „Pakt Rutenorum“ će tamo organizovati i u petak posle programa, kao i u nedelju.

 

Kao prateći programi, u subotu, 1. jula, biće održana dva programa – Krsturski sajam u Majstorskom domu i Međunarodni turnir u odbojci u Sportskoj hali, u okvirima Sportskih igara „Jaša Bakov“. Sajam i Turnir počinju u 10 časova.

 

U nedelju, 2. jula, PUNA gostuje u Novom Sadu, gde će celovečernji koncert održati u Pozorištu mladih.

 

Izvor: Ruske slovo