74 projekata za veću informisanost na jezicima nacionalnih manjina

+100%-

Ministar Branko Ružić i predstavnici 74 projekata potpisali su u četvrtak, 13. septembra, ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je ove godine iznosio 12 puta više nego lane, i to 21.8 miliona dinara. Sredstva se mogu iskoristiti samo u cilju veće informisanosti na manjinskim jezicima, kakva je i bila preporuka Saveta Vlade Srbije za nacionalne manjine, u čijem radu pored predstavnika državnih organa, učestvuju i predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

 

„Ovo je druga godina kako Ministarstvo, nakon 15 godina neaktiviranja, vrši raspodelu sredstava iz ovog Budžetskog fonda“, rekao je Ružić i napomenuo da su prošle godine bila znatno skromnija sredstva – 1.800.000 dinara, ali i da će se truditi da se taj fond sledeće godine uveća.

 

Napomenuvši da sa pravom ovu godinu zaposleni u Ministarstvu zovu „manjinskom“ , ne samo zbog Fonda, već i zato što se održavaju i redovni izbori za nacionalne savete, kao i zbog činjenice da je znatno unapređen zakonodavni okvir u proleće i što je unapređen i Poseban birački spisak.

 

„U svemu tome od velikog značaja je i uloga vas – predstavnika civilnog društva i to da zajedno sa nama, pokretanjem inicijativa, dijaloga i sprovođenjem projekata od javnog interese doprinesete da propisi koje pišemo, politike koje kreiramo – odgovaraju stvarnoj potrebi naših građana“, istakao je Ružić.

 

Predstavnici projekta su se zahvalili na mogućnosti da se na ovaj način više govori o predstavnicima manjina u Srbiji, kao bogatstvu naše zemlje.

 

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Kategorije: Sedam dana, Top vesti