ТEŠKOĆE U NASTAVI MAĐARSKOG JEZIKA KAO JEZIKA SREDINE

+100%-

ТEŠKOĆE U NASTAVI MAĐARSKOG JEZIKA KAO JEZIKA SREDINE

U organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta održana je onlajn jednodnevna akreditovana obuka predavačima mađarskog jezika kao jezika sredine, odnosno mađarskog jezika sa elementima nacionalne kulture. U okviru onlajn obuke predstavljeno je i pomoćno nastavno učilo, priručnik „Uči mađarski sa nama!“ (Tanulj velünk magyarul!) koji će biti od pomoći pedagozima, učenicima, ali i roditeljima.


Onlajn konferencija otvorena je pozdravnim govorom Anamarie Viček, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, koja je naglasila važnost negovanja maternjeg jezika u okviru ostvarivanja obrazovanja na mađarskom jeziku u Vojvodini. S obzirom da, kako je rekla, u rasejanju nastavu negovanja maternjeg jezika pohađaju i deca koja u svojim porodicama govore službeni jezik države, oni mađarski uče kao strani jezik: „Nezavisno od toga na kojem nivou je njihovo znanje jezika, šta je ono što deca u uzrastu prvog razreda mogu da koriste, verujem, da će ovaj udžbenik, kao i ovi onlajn sadržaji, onlajn kurs, biti veoma korisni, jer omogućavaju da roditelji, kao i deca samostalno vežbaju, što je jedan od uslova usvajanja jezika.“


U prvom delu obuke nastavnici iz Mađarske govorili su o izazovima onlajn nastave, kao i o efikasnom učenju jezika. U drugom delu, predavanja su držali pedagozi iz Vojvodine i predstavljen je i priručnik „Uči sa nama mađarski!“ čiji su autori Adriana Vojnak Čorba i Gizela Pamel.


„Ovo nije slikovnica, već sami posredstvom ilustracija mogu da pronađu, a napisano je kako treba da učine. Ukoliko kod kuće možda roditelj zna mađarski, onda može da pomogne detetu, da pročita šta su učili na određenom času. Drugi deo ovog priručnika sadrži kreativne zadatke“ kaže Gizela Pamel, autor. U ovoj školskoj godini, u 31 lokalnoj samoupravi, u 86 osnovnih škola ukupno 3.151 đaka uči mađarski jezik kao jezik sredine ili u okviru negovanja maternjeg jezika. Na ovoj obuci učestvovalo je 76 pedagoga iz 25 lokalnih samouprava – predstavila je podatke Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a. Naglasila je da ovi nastavnici imaju težak zadatak, jer deca na časove dolaze sa različitim nivoom znanja maternjeg jezika: „Oni zaista imaju težak zadatak kada treba da pronađu ravnotežu, i tako da formiraju čas da obuhvate svako dete, a da istovremeno, i napreduju u učenju jezika. Zbog toga bih htela da se zahvalim autorskom paru, Gizeli Pamel i Adriani Vojnak Čorba što su nam predali svoj rukopis koji u sebi obuhvata njihovo višegodišnje iskustvo, i objavljen je ovaj priručnik.“


Razigrani priručnik namenjen prvacima ima i svoju digitalnu verziju. Izdanje namenjeno drugom razredu već je pripremljeno za štampu, a nakon toga slediće i objavljivanje izdanja za treći i četvrti razred.



Izvor: mnt.org.rs

Foto: mnt.org.rs