10. SEDNICA NACIONALNOG SAVETA NEMAČKE NACIONALNE MANJINE

+100%-

10. SEDNICA NACIONALNOG SAVETA NEMAČKE NACIONALNE MANJINE
Dana 27.06.2020. godine u Beloj Crkvi održana je 10. sednica Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine. Teme sednice, između ostalog, bile su informacija o izradi i realizaciji Programa nastave učenja Nemačkog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije i informacija o trenutnoj situaciji u pojedinim lokalnim samoupravama vezano za stanje i postupanje, kada su u pitanju stara i zapuštena nemačka groblja.


Tom prilikom Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine organizovao je zajednički susret i sastanak sa predstavnicima  Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine. Bila je ovo izuzetna prilika za razmenu iskustava i mišljenja u cilju poboljšanja rada Saveta, ali i mogućnost da se dogovori zajedinički nastup i saradnja na nekim budućim projektima.


Članovi Saveta imali su priliku da obiđu Narodnu biblioteku Bele Crkve sa savidnim fundusom knjiga na nemačkom jeziku i znamenitosti zaštićenog gradskog jezgra, budućeg mesta realizacije projekta „Bela Crkva-Grad muzej“. U prigodnom kulturno-umetničkom programu, održanom u „Zavičajnoj kući“ predstavljen je projekat „Bela Crkva-Grad muzej“ i promocija Časopisa za društvena pitanja, kulturu, umetnost i etnologiju „Ruski arhiv“.


Predsednik Nacionalnog saveta mr Mihael Plac istakao je zadovoljstvo uspešnim, ispunjenim i korisnim radnim danom u Beloj Crkvi i izjavio da će se nastaviti sa praksom održavanja sednica Saveta u različitim mestima, u kojima žive pripadnici nemačke nacionalne manjine, kao još jedan vid podrške udruženjima i pojedincima koji se bave pitanjem nemačke manjine u Republici Srbiji.



Izvor: NS nemačke nacionalne manjine
Foto: NS nemačke nacionalne manjine
Kategorije: Uncategorized