Bunjevci proslavili „Dan velikog prela“

+100%-

Bunjevci proslavili „Dan velikog prela“

U organizaciji Centra za kulturu Bunjevaca, a pod pokroviteljstvom Bunjevačkog nacionalnog saveta, u Subotici je obeležen „Dan velikog prela“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji.

 

Zvonko Bogdan koji je u svojim pesmama zauvek sačuvao uspomene na vojvođanske salaše i prela kojima su ulepšavane zimske noći na Marindan, sa svojim i tamburašima Velikog narodnog orkestra RTV-a, podsetio je na tradiciju Bunjevce koji su svečanošću priređenom u restoranu „Spartak“ u Subotici obeležili „Dan velikog prela“, jedan od svoja četiri nacionalna praznika.

 

„Meni je izuzetna čast što mogu sa mojim tamburašima da vas potsetim na neka vremena koja se, sigurno, više ponoviti neće“, poručio je Zvonko Bogdan okupljenima na „Velikom prelu“.

 

Ovom svečanošću obeleženo je 140 godina od prvog „Velikog prela“ koje je održano u organizaciji „Pučke kasine“, jedne od najvažnijih kulturnih i prosvetnih institucija Bunjevaca u drugoj polovini 19.veka. Za tu priliku katolički sveštenik Nikola Kujundžić napisao je pesmu „Kolo igra, tamburica svira“, koja je ostala najpoznatija preljska pesma do današnjih dana. A i Zvonko Bogdan ima svoje pesme i uspomene na „Velika prela“.

 

„Ja sam prvi put posle rata nastupio na Bunjevačkom prelu u Somboru. Imao sam četiri godine. Tada sam igrao jedan splet bunjevačkih igara. Imao sam prsluk, bele gaće i crne gumene cipele jer tada nije bilo ničega drugog. To je bilo prvo posleratno prelo u Somboru i svi su ljudi bili u narodnoj nošnji“, priseća se Zvonko Bogdan.

 

Prelo, običaj koji je nastao na salašima, 1879. godine po prvi put postaje javni događaj kome je, u ono vreme, prisustvovo veliki broj gostiju, a održano je u zgradi današnjeg Narodnog pozorišta. I na ovom „Velikom prelu“, kao i na onom prvom, Bunjevci su slavili uz svečanu pesmu „Podvikuje bunjevačka vila“, a sada i što je, nakon 330 godina života na ovim prostorima, njihov govor u Srbiji priznat kao bunjevački jezik.

 

„Sada, 140 godina posli tog, više nemamo potribu kazat da smo mi tu. Svi znadu da smo tu. Ali, imamo potribu da budemo zajedno jedni s drugima. Imamo potribu da obilužimo taj veliki datum. I imamo potribu da pokažemo da ćemo još dugo trajat“, poručila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

 

U skladu sa tradicijom „Velikog prela“ birana je najlepša preljska pesma za koju je proglašena pesma Gabrijele Diklić, „Žalilo se prelo Dužijanci“, a titula najlepše prelje pripala je Jovani Vidaković koja je nastupila u narodnoj nošnji koju je nosila i na „Dužijanci“.

 

„Veliko prelo“ organizovao je Centar za kulturu Bunjevaca, pod pokroviteljskom Bunjevačkog nacionalnog saveta.

 

Izvor: RTV

Foto: www.bunjevci.net

Kategorije: Bunjevačka zajednica