Bunjevci proslavili nacionalni praznik – „Dan osnivanja prvog nacionalnog savita“

+100%-

Bunjevci proslavili nacionalni praznik – „Dan osnivanja prvog nacionalnog savita“

 

U Plavoj sali Gradske kuće u Subotici, sinoć je održano svečano obilužavanje jednog od četri nacionalna praznika bunjevačke zajednice u Srbiji – „Dana osnivanja prvog nacionalnog savita“.

 

Bila je to ujedno i 17. sidnica Savita, naravno, svečanog karaktera, sa Dnevnim redom koji je obuvatio pozdravne riči gostivi, izveštaj pridsidnice NSBM o radu u protekli godinu dana, te dodilu vridni priznanja istaknutim članovima zajednice i udruženjima.

 

Goste je prvo pozdravila Timea Horvat, zaminica gradonačelnika Subotice, koja je čestitala Bunjevcima nacionalni praznik i dodala:

 

– Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da pozdravim članove Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine na mestu na kojem je pre 14 godina osnovan Savet. Od 23. februara 2003. godine, od kada su udareni temelji bunjevačke nacionalne zajednice, stekla su se prava kao i kod ostalih zajednica u delovanju u oblastima kulture, obrazovanje, informisanja i službene upotrebe jezika. Sigurno nije bilo lako i jednostavno, ali, nakon 14 godina upornog rada, može se zaključiti da je dosta urađeno – istakla je zaminica gradonačelnika, naglasila je da Bunjevcima pridstoji borba za standardizaciju jezika, te je poručila da realizacija ciljova neće izostat samo u slučaju da se sačuvaje snaga i jedinstvo zajednice.

 

U ime Misije OEBS-a u Srbiji prisutne je pozdravila Milica Rodić.

 

– Nacionalni savet je bitna forma organizovanja za zajednice koje su, poput bunjevačke, malobrojne, koje se bore za pravo identiteta. Čestitam vam na dosadašnjim rezultatima i dostignućima, na lavovskoj borbi za ovu zajednicu, ali i za ostale koje imaju slične poteškoće kao i vi.

 

U nastavku proslave dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, je iznela svoj izveštaj o radu u proteklom periodu, sa osvrtom na više ključni tačaka, uz poseban akcenat na obrazovanje, jel je na ovom polju napravljen velik napridak.

 

Uslidila je potom podila priznanja, jubilarna su dobili KUD „Aleksandrovo“ (40 godina postojanja) i KUD „Bunjevka“ (20 godina) postojanja, priznanja su primili pridsidnici KUD-ova Tihomir Vrbanović i Kata Kuntić, a potom su podiljene tri novo-ustanovljene povelje.

 

Prizanje „Blaško Rajić“ za doprinos u razvoju institucija i očuvanja nacionalnog identiteta Bunjevaca primio je dr Andrija Peić. Istim priznanjom posthumno je istaknut rad Đure Bošnjaka, a priznanje je primio njegov sin Aleksandar. Priznanje koje nosi ime Ambrozija Šarčevića, a koje se dodiljiva za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada dobila je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

 

Andrija Peić se zafalio na priznanju, sitio se tom prilikom svog rada u NSBNM, al je pofalio i sadašnju garnitutu Savita.

 

– Radio sam u Savitu kad smo naslidili zadatak da obezbedimo demokratski princip rada i demokratske izbore. Nije bilo lako, niko nije virovo da ćemo uspit u tom, al smo, zafaljujuć svim članovima Savita, pridstavnicima naši udruženja i politički partija da obezbedimo dovoljan broj Bunjevaca upisani u birački spisak. Danas u Savitu imamo odgovorne i ambiciozne ljude koji rade, a iza tog rada stoje rezultati. Obezbedili su da se na jednoj proslavi nacionalnog praznika obrati pridsidnik Republike Srbije, on je kazo da su Bunjevci narod, da su dali velik doprinos stvaranju države, i sad možemo slobodno kazat da se ne stidimo što smo Bunjevci. Čuo sam i nove rezulate rada, izmed ostalog da 450 dice izučava bunjevački u škulama, to je velik rezultat – istako je, izmed ostalog, Peić.

 

Aleksandar Bošnjak je istako da bi najprije volio da je njegov otac tu, da primi priznanje, a potom je dodo:

 

– Ovo priznanje je velika obaveza, kako za mene, za čitavu familiju Bošnjak, tako i za sve članove UG „Bunjevačkog kola“ iz Sombora iz kojeg je krenio u svoj rad sa Bunjevcima i za Bunjevce. Ovo je i obećanje da ćemo svi zajedno nigovat sve naše običaje, al i slidit njegove ideje.

 

Priznanja je uručila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsdinica NSBNM, a potom je Nikola Babić, podpridsdinik NSBNM priznanjem darivo dr Kujundžić Ostojić. Zafaljujuć se na priznanju ona je dodala:

 

– Kad sam krenila u prvi razred, učiteljica je kazala mojoj mami da sam pametno dite, al da imam manu, jel ne divanim srpski, nego bunjevački. Ne možem kazat da sam se tad zainatila, al to nije mana. Mi, Bunjevci, smo velik narod, vridan poštovanja svi, pa i nas sami. Fala vam svima što zajedno gradimo jednu drugačiju, savrimenu istoriju Bunjevaca, jel svi triba da nas vide kroz junačku istoriju koju smo imali. Ni danas nismo manje vridni. Kad to budemo svatili, generacije koje dolaze, ovi 450 „klinaca“ koja uče bunjevački, biće naši dika i ponos.

 

Izvor: Bunjevci