Bura oko izbora – raspuštanje, Crnogorci i „ne-Crnogorci“

+100%-

Crnogorska partija saopštila je da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije raspustilo Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine.

 

„Iako je savet raspušten sa zakašnjenjem i samo dvadesetak dana pre redovnih izbora za nacionalne savete, Crnogorska partija pozdravlja odluku Ministarstva verujući da će ona biti pouka svim onim koji u narednim vremenima dobiju priliku da predstavljaju crnogorsku zajednicu, da to rade na odgovoran, dostojanstven i zakonit način“, navodi se u saopštenju za javnost.

 

Posebnim rešenjem nadležno ministarstvo je obrazovalo petočlani privremeni organ upravljanja Nacionalnim savetom, a u rešenju se navodi da je savet dužan da privremenom organu upravljanja bez odlaganja preda dužnost, sve službene akte, pečat, ključeve od službenih prostorija, kao i ostale pokretne i nepokretne stvari i predmete.

 

Savet je raspušten po sili zakona jer je utvrđeno da je poslednju sednicu održao 8. oktobra prošle godine, a odredbom člana 40. Zakona o nacionalnim savetima propisano je da ministarstvo raspušta savet ako isti nije zasedao duže od pola godine.

 

„Prvi saziv Nacionalnog saveta Crnogoraca u Srbiji biće upamćen po drastičnoj uzurpaciji rukovodećih funkcija, nedostatku demokratskog kapaciteta i odsustvu osećaja odgovornosti, imajući u vidu da dva predsednika, Gordana Doknić i Miodrag Becić, za 26 meseci svojih predsednikovanja nisu održali, osim izbornih, ni jednu sednicu saveta“, navela je Crnogorska partija u saopštenju.

 

Izrazili su očekivanje da će budući saziv saveta koji se bira 4. novembra, uz transparentan rad i poštovanje zakona, biti na visini društvene i nacionalne odgovornosti, da će pružiti konkretan doprinos u ostvarivanju Ustavom i zakonima garantovanih prava za Crnogorce u Srbiji i da će vremenom postati važna karika saradnje između dve susedne i prijateljske zemlje.

 

Pripreme za izbore za novi Nacionalni savet Crnogoraca, koji se održavaju 4. novembra, protiču uz najave bojkota i optužbe da su se u poseban birački spisak upisivali i oni koji nisu Crnogorci, već su dobili uputstvo Srpske napredne stranke (SNS) da to učine. Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) navodi da je Udruženje Crnogoraca iz Kule iznelo optužbe da su se u poseban birački spisak Crnogoraca upisivali „ne-Crnogorci“, i to po „direktivi“ SNS-a, kao i da su sami funkcioneri i aktivisti SNS-a inicirali prikupljanje potpisa i biranje elektora.

 

Slobodan Balandžić iz tog udruženja rekao je za VOICE (voice.org.rs) da se vladajuća stranka otvoreno uključila u sakupljanje potpisa za kandidovanje elektora što je, kako je naveo, saznao i u prepisci sa jednom od poverenica SNS-a. Crnogorski nacionalni savet se bira elektorskim putem, što znači da svaki elektor mora da prikupi 45 potpisa građana upisanih u poseban birački spisak.

 

„Oni su to shvatili kao političku aktivnost, upregli su stranačku logistiku i time praktično otežali ili potpuno onemogućili da nacionalna udruženja prikupe potpise. Kada sam je pitao za koju se listu kandiduju, rekla mi je za SNS, što je skandalozno“, rekao je Balandžić. On je dodao da takav potez nema nikakve veze sa ostvarivanjem manjinskih prava, već sa „uzurpacijom istih od strane vladajuće partije“.

 

Prema Balandžićevim rečima, sem u Kuli, slične stvari su se dešavale i u Pančevu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Valjevu, Mionici, Lajkovcu, Užicu.

 

On je naveo da je značajno povećan broj upisanih u poseban birački spisak crnogorske manjine i dodao da je iz pouzdanih izvora saznao da se među novim biračima nalaze pripadnici drugih nacionalnih manjina koji su povezani sa SNS-om.

 

„Već sada je jasno da crnogorska zajednica u Srbiji neće imati autohtone predstavnike u nacionalnom savetu, pošto se predlažu kandidati koji su preko noći postali Crnogorci jer su pre svega stranački podobni“, ocenio je Balandžić, čije udruženje je otvoreno pozvalo na bojkot izbora.

 

Direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović za VOICE je rekao da sa pažnjom prate pripreme za predstojeće izbore za Nacionalni savet crnogorske manjine u Srbiji.

 

„Nekoliko naših udruženja je revoltirano informacijama da postoje neregularnosti i zloupotrebe pojedinih političkih partija oko upisa u poseban birački spisak i najavili su bojkot predstojećih izbora. Mi pozivamo i očekujemo da nadležni organi Republike Srbije utvrde da li su ovi navodi tačni“, kazao je Mitrović. Dodao je da veruje da će državni organi to učiniti, zato što je u interesu Srbije i njenih institucija da pripreme i sami izbori za savete nacionalnih manjina proteknu u najboljem redu.

 

Mitrović kaže da su saveti nacionalnih manjina nezavisna tela pa proces pripreme oko izbora za ta tela treba maksimalno depolitizovati, što „sigurno znaju nadležni organi Srbije“. Prema njegovim rečima, nadležni organi matične države ne veruju da je bojkot dobar način da se nacionalna udruženja odrede prema navodno neregularnim izborima.

 

Izvor: B92

Kategorije: Crnogorska zajednica