„Čuvarkuća” u 12 naselja

+100%-

U multikulturalnom projektu „Čuvarkuća” u naredne dve godine učestvovaće 12 vojvođanskih naselja, po četiri iz Banata, Bačke i Srema. Projekat je dobio podršku na otvorenom konkursu za medije i nevladine organizacije Delegacije Evropske unije u Srbiji, zahvaljujući koordinaciji Fondacije 021 iz Novog Sada i entuzijazmu partnera na realizaciji projekta, Centra za razvoj civilnog društva Zrenjanin za Banat, KUD „Branko T. Radičević“ iz Radičevića za Bačku i CeSER iz Rume za Srem. Cilj je da doprinese boljem poznavanju, razumevanju i saradnji ljudi različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica, radi stabilnosti i razvoja Vojvodine i Srbije.

 

Centralna završna svečanost održaće se u Novom Sadu, a u Bečeju su aktivisti KUD „Branko T. Radičević” predstavili prvi od svoja četiri projektna zadatka. Prva aktivnost održaće se 26. maja u Bačkom Petrovom Selu.

 

„Ponosni smo što je naše društvo odabrano da bude jedan od partnera u realizaciji projekta „Čuvarkuća“ i učinićemo sve da ispunimo traženo. Imamo punu podršku lokalne samouprave u Bečeju i zahvalni smo im na tome. Zbog multikulturalnosti i višenacionalnosti u našoj opštini smo odabrali Bačko Petrovo Selo, a realizovaćemo projekat još u Kucuri, Selenči i Tavankutu. Pozivamo sve da nam se priključe već u subotu, 26. maja, u najvećem potiskom selu“, rekao je sekretar KUD „Branko T. Radičević“ Igor Brać.

 

Članica projektnog tima Branka Cvejanov je naglasila da KUD dobija po 3.000 evra za programe u svakom od četiri mesta, dok je sekretar MZ Bačko Petrovo Selo Magdolna Pece saopštila da se uveliko priprema lokacija Strelište, s leve strane izlaska iz sela prema Molu, gde će se održati celodnevna manifestacija.

 

Program „Čuvarkuća“ u Bačkom Petrovom Selu počinje u 10 sati. U sali Mesne zajednice biće otvorena izložba slika sa likovne kolonije na „Salašu 137“, a slikari Đerđi Ačai, Đorđe Beara, Marta Kiš Baterer, Đorđe Kovačev, Daniel i Dominika Morariu i Pavel Pop stvarali su u autentičnom seoskom ambijentu na temu multikulturalnosti Vojvodine.

 

Program se nastavlja na Strelištu, gde će se predstaviti udruženja žena i zanatlije s njihovim rukotvorinama, kulinari će imati svoj uvek posećeni deo, a očekuje se da se priključe lovačka i ribolovačka udruženja sa svojim specijalitetima. Od podneva kreće kulturno-umetnički program u kom će se predstaviti stvaralaštvo Mađara, Roma i Srba. Sportsko-reekreativne igre odraslih kreću od 13 sati, a paralelno će teći program za najmlađe.

 

Izvor: Dnevnik

Kategorije: Izdvajamo