DAČIĆ SE SASTAO SA VISOKIM PREDSTAVNIKOM OEBS-A ZA NACIONALNE MANJINE

+100%-

DAČIĆ SE SASTAO SA VISOKIM PREDSTAVNIKOM OEBS-A ZA NACIONALNE MANJINE

Skupština Srbije je saopštila da je Abdrahmanov istakao partnerski odnos i dobru saradnju njegove službe sa Srbijom i podvukao da cene napore koje Srbija ulaže u promociju i zaštitu prava nacionalnih manjina.



Kao primer saradnje naveo je rad na donošenju Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, gde je OEBS pružio savetodavne usluge u izradi nacrta Zakona koji je ocenio kao jedan od najnaprednijih zakona u ovoj oblasti u regionu.



Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine će se tokom posete Srbiji, pored sastanaka s državnim zvaničnicima, sastati i s predstavnicima nacionalnih manjina, što će mu, kako je rekao, pomoći da stekne jasan uvid u situaciju u Srbiji.



Abdrahmanov je izrazio spremnost da njegova Kancelarija i OEBS pomognu Srbiji ukoliko joj je potrebno u organizovanju popisa i u prikupljanju i obradi podataka o nacionalnim manjinama.



Dačić je istakao značaj koji Srbija pridaje saradnji sa OEBS-om i Kancelarijom visokog komesara za nacionalne manjine, i naveo da Ministarstvo Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog za cilj ima upravo promociju i zaštitu ljudskih i manjinskih prava.



Dačić je visokog komesara obavestio o aktivnostima Skupštine i o učešću predstavnika nacionalnih manjina u njenom radu.


Istakao je da predstavnici nacionalnih manjina mogu da se u parlamentu obraćaju na svom maternjem jeziku, i da su u Skupštini posebno ponosni što se u aktuelnom sazivu predstavnici nacionalnih manjina nalaze na mestima potpredsednika Skupštine.

 

 

Izvor: BETA

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS