GRAD BEOGRAD NAJAVIO FORMIRANJE OPŠTINSKIH ŠTABOVA ZA IMUNIZACIJU ROMSKOG STANOVNIŠTVA

+100%-

GRAD BEOGRAD NAJAVIO FORMIRANJE OPŠTINSKIH ŠTABOVA ZA IMUNIZACIJU ROMSKOG STANOVNIŠTVA

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević održala je danas u Skupštini Grada Beograda sastanak sa predstavnicima romskih koordinatora na temu imunizacije Roma.

 

Ona je istakla da Grad Beograd u poslednjih mesec dana sprovodi aktivnosti koje se tiču podrške pripadnicima romske nacionalne manjine kada je u pitanju prijavljivanje za vakcinaciju.

 

– Današnji sastanak održan je sa svim koordinatorima za romska pitanja, koji će biti angažovani pri svakoj gradskoj opštini, gde će biti formirani mobilni timovi. Oni će ići na teren u romska naselja u Beogradu gde će pripadnike romske nacionalne manjine informisati o značaju vakcinacije i načinu prijave. Ukoliko neko želi, romski koordinatori i volonteri će ih prijavljivati na licu mesta putem uređaja za prijavljivanje na sistem eUprave. Podršku dobijamo i od zdravstvenih medijatora i Ministarstva zdravlja. Svaki tim pri opštini činiće romski koordinator opštine, zdravstveni medijatori i volonteri Crvenog krsta. Važno nam je da obiđemo sva naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine u Beogradu – rekla je Stanisavljevićeva.

 

Ona je naglasila da je obavljeno mapiranje naselja, te da Grad Beograd ima 144 naselja u kojima žive pripadnici ove manjine, a prema rezultatima sa terena tu živi više od 36 hiljada osoba.

 

– Prioritetna grupa jesu Romi, a posebno oni stariji od 65 godina. Za ove namene Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Grad Beograd će odštampati više od 30 hiljada brošura koje je radio Gradski zavod za javno zdravlje grada Beograda. Brošure koje ćemo deliti štampaće se na srpskom jeziku, ali prevedene su i na romski jezik. Tim lekara Gradskog zavoda za javno zdravlje je napisao sve potrebne informacije kako bi pripadnici romskih manjina bili informisani o vakcinaciji. Takođe, brošure će koristiti i ljudima koji su neodlučni i koji u datom trenutku možda ne žele da se prijave, te im pružiti informacije o tome kako da se čuvaju i poštuju sve epidemiološke mere u vezi sa virusom korona. U brošurama su navedeni kontakti svih domova zdravlja, kol-centara opština i mobilnih ekipa koje su formirane u svakoj gradskoj opštini za pomoć pri imunizaciji – zaključila je Stanisavljevićeva.

 

 

Izvor/foto: beograd.rs