Izveštaj Evropske komisije о Srbiji za 2016. predstavljen u Nišu

+100%-

Izveštaj Evropske komisije о Srbiji za 2016. predstavljen u Nišu

 

Pomaci su vidljivi, ali  je neophodno još mnogo toga uraditi, pogotovo po pitanju razvoja slobodnog tržišta, slobode izražavanja, javnog sektora, reforme pravosuđa, rečeno je tokom predstavljanja godišnjeg Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu u Gradskoj kući u Nišu. Predstavljanje izveštaja organizovali su EU info point u Nišu u saradnji sa Gradom Nišom.

eu-gradonacelnik-darko-bulatovicO napretku Srbije na putu evrointegracija govorili su, svako iz svoje sfere, i predstavnici lokalne samouprave, privrede, akademske zajednice i preduzetništva.

 

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji predstavila je šefica Sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Radica Nusdorfer u Gradskoj kući u Nišu.

 

,,Došlo je do poboljšanja u sferi vladavine prava. I dalje su, međutim, izraženi izazovi poput slobode izražavanja, efikasnog i nepristrasnog bavljenja pitanjem ratnih zločina ili funkcionalne tržišne ekonomije’’, istakla je Nusdorfer.

 

Kao pozitivne strane ekonomskih prilika u Srbiji, navela je pad javnog deficita, činjenicu da se ekonomski rast bazira na povećanim investicijama u trgovinskom sektoru i povećanom izvozu.

 

,,Treba razviti sistem obrazovanja i napraviti strukturalne reforme kada je reč o infrastrukturnim projektima koji treba da budu transparentniji’’, sugeriše šefica Sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja DEU u Srbiji.

 

Ona je istakla da je Srbija dostigla izvestan napredak po pitanju poljoprivrede budući da je u procesu pristupanja IPARD fondovima. Odnos prema manjinama je i dalje aspekt na kome treba dodatno raditi. ,,Treba povesti računa o politici zapošljavanja Roma, kao što treba raditi i na jačanju ravnopravnosti polova’’, kazala je Nusdorfer.

 

Ceo članak možete pročitati na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

 

 

Kategorije: Arhiva, Sedam dana