MALA ČEŠKA IZA DUNAVA

+100%-

MALA ČEŠKA IZA DUNAVA

U periodu od 25. avgusta do 02. septembra 2021. godine, mladi iz pokreta Brontosaurusi iz Brna u Češkoj boravili su u Češkom Selu u okviru projekta „Mala Češka iza Dunava“ („Malé Česko za Dunajem”) pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke.


Ovo je već osma godina kako volonteri iz pokreta Brontosaurusi dolaze u Srbiju i volonterski se angažuju na različitim lokalnim projektima. Ovoga puta bilo je to farbanje dečijih rekvizita u dvorištu Etno muzeja u Češkom Selu, čišćenje mesnog groblja, čišćenja divlje deponije na kraju sela, košenja trave i sečenja korova i rastinja i mapiranja pešačke staze do Kruščice. Posebno je zapažen zajednički rad sa meštanima na izradi velikog turističkog znaka koji sada krasi ulaz u Češko Selo.


Glavna korist kampa ne leži u materijalnoj pomoći, već u jačanju odnosa među sunarodnicima i ljudima u našoj zemlji, jačanju češkog elementa, konkretnoj pomoći u održavanju važnih mesta u selima i činjenici da postoji nešto novo u selu. Zahvaljujući toplini meštana, Brontosaurusi su godinama uspevali da uspostave prijateljske odnose sa sunarodnicima, na osnovu kojih je kamp zamišljen i bez kojih to ne bi imalo smisla. Stekli su nova prijateljstva i stvorili zajedničke uspomene koje će dugo pamtiti te se nadamo da će nam opet doći i biti o deo naše zajednice.





Izvor: nacionalnisavetceha/facebook

Foto: nacionalnisavetceha/facebook