MINISTARKA ČOMIĆ POSJETILA BNV

+100%-

MINISTARKA ČOMIĆ POSJETILA BNV

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić sa saradnicima posjetila je 1. juna 2021. godine  Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Vijeća. Nakon sastanka, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da su ministrica i njen tim upoznati sa rezultatima rada BNV ali i sa izazovima i problemima sa kojima se BNV susreće.



„Bilo je riječi o zakonima koji regulišu prava nacionalnih manjina. Mi smo stava da su izmjene zakona umanjile prava nacionalnih manjina. Informisali smo ministricu i o preprekama na koje nailazimo kada je obrazovanje na bosanskom jeziku u pitanju, odnosno da je potrebno da se ubrza davanje saglasnosti
Ministarstva prosvjete kada su u pitanju programi nastave na bosanskom jeziku. Bilo je riječi o našem pravu na informisanje na bosanskom jeziku i da ćemo u budućnosti imati programsku redakciju na jezicima nacionalnih manjina pri Javnom servisu te o načinima kako ćemo to zajednički ostvariti. Posebnu pažnju smo posvetili i proporcionalnom zapošljavanju u javnim službama u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva u Sandžaku. Bošnjačko nacionalno vijeće će, poštujući zakonski okvir i kroz institucije sistema, nastaviti da radi na poboljšanju položaja Bošnjaka i na rješavanju statusa regije Sandžak. Nadam se našoj uspješnoj saradnji i polažem veliku nadu u novoosnovano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naročito što je na čelu tog ministarstva gospođa Čomić koja je kroz svoje dugogodišnje iskustvo pokazala svoja demokratska opredjeljenja i svoj stav o ljudskim i manjinskim pravima.“ kazala je dr. Curić.



U izjavi za medije, nakon posjete, ministrica Čomić je rekla da se danas nalazi u sjedištu nacionalnog savjeta Bošnjaka u želji da djelom pokaže ono što govori, a to je da je Ministarstvo alat za zahtjeve, prijedloge, ideje i želje pripadnika nacionalnih zajednica koji žive u Republici Srbiji. „Želimo da Bošnjaci budu neraskidivi dio istorije dijaloga o održivoj Srbiji, o održivom razvoju 2030. godine, jer bez slike Srbije koju vi vidite 2030. godine ona neće biti potpuna, neće biti mozaik koji se složi tako da svi mi koji želimo da živimo bolje 2030. godine, zaista tako i uradimo. To moramo da uradimo da bi se otklonili problemi, da bi se otklonile nelagode koje osećamo u društvu. Da bi zaista prevazišli ono što cela Evropa kaže za Srbiju, da imamo dobre zakone, ali da se ne primenjuju. Ministarstvo smatra da u Bošnjacima ima odlične saveznike za reformske procese u Srbiji i uvažićemo sve ono što smo od njih dobili kao predlog i zadatak koji se tiče reprezentativnosti Bošnjaka u javnim službama, koji se tiče očuvanja kulture i načina da konkurišu za budžetski fond, da bi se razgovaralo i radilo na očuvanju kulture Bošnjaka, pojavljivanje na RTS-u na način na koji Bošnjaci smatraju da treba da budu predstavljeni i neprekidni dijalog. Mislim da ćemo ulaganjem zajedničkih napora pokazati da je to moguće, da to nisu čuda, da je to mozaik koji se složi kada ljudi imaju dobre volje da grade zajedničku budućnost.“ – kazala je Čomić.



Današnji sastanak je upriličen u okviru redovnih posjeta ministrice Čomić nacionalnim vijećima u Srbiji koji su započeti ove godine. Gordana Čomić obavlja funkciju ministrice za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od oktobra 2020. godine.


 

Izvor: BNV

Foto: BNV