NACIONALNI DAN REPUBLIKE GRČKE

+100%-

NACIONALNI DAN REPUBLIKE GRČKE

25. mart 2021 Nacionalni dan Republike Grčke
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Grčka je danas svečanostima širom zemlje, obeležila 200. godišnjicu od početka rata za nezavisnost od Otomanskog carstva, čiji je ishod bilo uspostavljanje moderne grčke države. Grčka je, posle pada Vizantijskog carstva u 15. veku, postala deo Otomanske imperije.Kao datum početka rata za nezavisnost računa se 25. mart 1821. godine, kada je patrijarh grada Patrasa, Germanos, blagoslovio zastavu ustanika u manastiru Velika Lavra, na Peloponezu.


Ustanički povik „Sloboda ili smrt“ postao je moto revolucije, koja je trajala do 1829. godine, a Grčka je stekla međunarodno priznatu nezavisnost 1830. godine. Delegacija Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine u Srbiji danas je u čast velikog praznika Grčke, položila venac na spomenik Rige od Fere u Beogradu. Delegaciju su činili Petar Rodifcis, predsednik , Vasilios Proveleggios, predsednik Izvršnog odbora, Pavle Vujasić, član, kao i Evangelos Sfirakis, šef odeljenja za grčki jezik Ministarstva prosvete R Grčke u Beogradu, kao i članovi udruženja Grci Srbije-Beograd.


U čast obeležavanja grčkog praznika, predsednik Republike Srbije uputio je pozdravnu čestitku grčkom narodu, a grad Beograd je večeras u bojama grčke zastave, osvetlio Most na Adi, Brankov most, Palatu Albanija, Dom Narodne skupštine, fontanu na Slaviji i Kulu Nebojša.



Izvor: Nacionalni savet grčke nacionalne manjine

Foto: Nacionalni savet grčke nacionalne manjine