Nastavak saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za obrazovanje Roma

+100%-

Nastavak saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za obrazovanje Roma

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i Nataša Kočić Rakočević iz Fonda za obrazovanje Roma potpisali su u Beogradu Memorandum kojim se nastavlja saradnja na projektima čiji je cilj da se stvore održivi mehanizmi i politike za uključivanje mladih Roma u obrazovni sistem u Srbiji.

 

Ministar prosvete rekao je da dualno obrazovanje u Srbiji nude zanimljive profile i predložio da FOR razmotri mogućnosti  koje nudi taj oblik obrazovanja.

 

Sledeće godine biće oko 7.400 mesta, a oko 40 dualnih profila. Sada je tu i oblast ekonomije, građevine, turizma, bankarstva. Ima tu zanimljivih smerova. To je i jedna vrsta stipendiranja, kazao je Šarčević.

 

On je ocenio i da će uvođenje dualnog obrazovanja na studijama omogućiti brže i lakše zapošljavanje.

 

Nataša Kočić Rakočević iz Fonda za obrazovanje Roma kazala je da FOR radi sa učenicima koji imaju niži prosek s ciljem da se uključe na tržište rada, ali i sa studentima kroz drugačiji program.

 

Kroz taj program obezbeđujemo stipendije za redovne studente. Svake godine imamo nekih 50 studenata i od skora se bavimo zapošljavanjem, kazala je ona.

 

Kako je istaknuto na sastanku, biće nastavljena saradnja FOR-a i Ministarstva prosvete u ostvarivanju mera i aktivnosti potrebnih za realizaciju projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma“. Nosilac Projekta je FOR, finansiran kroz program nemačke finansijske saradnje, koju finansira Nemačka razvojna banka KfV u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

 

U skladu sa Memorandumom o saradnji, MPNTR će od FOR-a preuzeti implementaciju programa stipendiranja srednjoškolaca i pružanja mentorske podrške u okviru svog projekta „Izrada, implementacija i monitoring održivog državnog mehanizma za romske srednjoškolce, program stipendiranja“, podržanog sredstvima IPA 2014 Evropske Unije.

 

Osim toga, MPNTR će, uz tehničku i ekspertsku podršku FOR-a, obezbediti uslove neophodne za uspostavljanje, jačanje i održivost programa prevencije odustajanja učenika srednjih škola romske nacionalnosti od školovanja.

 

FOR je u Srbiji prisutan od 2006. godine, a sa MPNTR sarađuje od 2007. godine.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Kategorije: Arhiva, Romska zajednica