NOVINSKO IZDAVAČKA USTANOVA MAKEDONSKI INFORMATIVNI I IZDAVAČKI CENTAR POKRENULA JE KAMPANJU “OPLANETI SE” POVODON SVETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

+100%-

NOVINSKO IZDAVAČKA USTANOVA MAKEDONSKI INFORMATIVNI I IZDAVAČKI CENTAR POKRENULA JE KAMPANJU “OPLANETI SE” POVODON SVETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar pokrenula je kampanju pod nazivom “Oplaneti se” povodom 5. juna 2021. godine svetskog dana zaštite životne sredine, koja za cilj ima informisanje javnosti o značaju zaštite životne sredine i predstavlja naš odgovor kao medija sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine,



Sam datum odredila je Generalna skupština UN-a, a neposredan povod je što se 5. juna 1972. godine u Stokholmu održala konferencija o zaštiti životne sredine. Na konferenciji su se okupili predstavnici 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.
Obeležavanje Dana zaštite životne sredine odvija se u uslovima svetske pandemije korona virusa koja polako jenjava, ali posle koje ništa u svetu neće biti isto. Neki tvrde da se korona virus javio znatno ranije, a kod nas je vanredno stanje zavedeno 16. marta, a ukinuto je 6. maja 2020. godine. Posledice po zdravlje i ekonomiju još nisu potpuno poznate, a svaka zemlja priča je za sebe u preduzetim merama i aktivnostima.



Svetski dan zaštite životne sredine je globalni dogadaj i obeležava se na svim kontinentima. Ove godine u fokusu je kriza biodiverziteta, i pravo je pitanje na koji način svako od nas može da doprinese zaštiti i očuvanju životne sredine, sigurno da postoji bezbroj načina da doprinesemo zaštiti životne sredine, a Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar vam ovom prilikom predstavlja 6 najjednostavnijih načina da iz sopstvene kuće i udobnosti svog doma doprinesete očuvanju planete:



1. UPOTREBA VODE
Obratite pažnju o tome koliko i kako koristite vodu, jer male (možda i neznatne) stvari mogu da naprave veliku razliku. Svaki put kad perete zube zatvorite česmu, kad ste u mogućnosti perite stvari u hladnoj vodi…



2. RECIKLIRANjE
Reciklirajte. Možete pomoći u smanjenju zagađenja samo ako konzervu stavite u različitu kantu. Kako otkriva Agencija za zaštitu životne sredine SAD-a otkriva, kad bi firma od 7.000 zaposlenih reciklirala sav papirni otpad tokom godine, to bi bilo ekvivalentno 400 automobila manje na putevima.



3. OSTAVITE AUTOMOBIL KOD KUĆE
Kada biste samo dva puta dnevno ostavili automobil kod kuće, smanjili biste emisiju gasova staklene bašte u proseku za 720 kg godišnje. Umesto automobila, vozite bicikl do posla ili prošetajte (ukoliko udaljenost posla od kuće nije prevelika). Smanjićete zagađenost vazduha, sagoreti kalorije i poboljšati vaše zdravlje.



4. ENERGETSKA EFIKASNOST
Učinite vaš dom energetski efikasnijim i uštedite novac. Očisiste vazdušne filtere na klimi, tako da sistem ne mora da radi prekovremeno. Kako ne biste trošili energiju kad niste kod kuće, uzmite programski termostat. Isključite svetlo kad niste u sobi, a uređaje koje ne koristite isključite iz struje.



5. ISKORISTITE PLASTIČNE KESE
U svetskom moru se nalazi više od pet triliona komada plastike, a u to spadaju naravno i plastične kese. Ako već koristite plastične kese, ne morate svaki put da uzimate novu u prodavnici, već iskoristite neku koju već imate.



6. MISLITE O PČELAMA
Pčele su veoma važne za ekosistem, ali njihov broj stalno opada. Možete im pomoći tako što ćete svoju baštu učiniti prijateljskim okruženjem za pčele biljkama poput lavande, ruža, suncokreta i geranijuma.
Novinsko izdavačka ustanova ,Makedonski informativni i izdavački centar u okviru svojih aktivnosti a kao svojevrsnu dodatnu motivaciju poziva zainteresovane da se obrate svi koji napišu tekst ili naprave fotografiju o značaju zaštite životne sredine, i da ih pošalju na našu mejl adresu; niu.miic43@gmail.com , i na kućnu adresu će dobiti besplatno neko od naših izdanja. To će biti naš mali doprinos u borbi za zaštitu životne sredine.



Izvor: MIIC

Foto: groupprotem.com