Održana četvrta tkačka kolonija u Staparu

+100%-

U Domu kulture u Staparu je 25. septembra održana IV tkačka kolonija. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa AP Vojvodine u službi ekonomskog osnaživanja žena i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova poput staparskog ćilima.

 

Tkačku koloniju su obišli Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, pokrajinski premijer Igor Mirović, predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, kao i predstavnici diplomatskog kora.

 

Zahvalivši se pokrajinskoj i republičkoj vladi na podršci, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović izjavila je da je ideja da se u lokalnoj zajednici napravi iskorak i da se na staparski ćilim ugledaju i druga udruženja i zajednice, kako bi i same pronašle i revitalizovale kulturno blago ovog podneblja.

 

„Osim lokalnog delovanja veoma je važno da imamo podršku tj i jednu zajedničku regionalnu priču, koju su prepoznali i gosti iz susedne Hrvatske, iz Belog Manastira i Đakovice, kao i iz Kiškunhalaša iz „Čipkarskog muzeja“. Njihova podrška nam veoma znači i mi ih vidimo kao značajne saradnike i partnere u ovoj priči koja će, sigurna sam, prevazići regionalne okvire i postati međunarodna,“ istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, pozdravljajući goste.

 

„Očuvanje svih oblika kulturnog nasleđa istovremeno je izraz poštovanja prema prošlosti i dokaz odgovornosti prema budućnosti, zato naš zadatak i jeste da ono što smo od predaka dobili na čuvanje, sačuvano i obogaćeno predamo našim potomcima“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, danas u Staparu, nakon obilaska Četvrte tkačke kolonije.

 

„Zbog veštih ruku koje prave ćilime, ali i zbog značajnih ljudi ovog kraja, poput pisaca Miroslava Josića Višnjića i Boška Ivkova, vrednih ratara rekordera u poljoprivrednoj proizvodnji, Stapar svakako ima posebno mesto na vojvođanskoj i srpskoj ne samo geografskoj, nego i svakoj drugoj mapi, i zato podrška Pokrajinske vlade neće izostati“, rekao je predsednik Mirović.

 

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je danas obilazeći tkačku koloniju u Somboru da su ovakvi projekti važni za unapređenje položaja žena u ruralnim područjima kao i za spajanje nacionalnog identiteta sa potrebama moderne Srbije.

 

“U vremenu u kom mi se čini da smo knjige zamenili mejlovima, kad idemo s rukama punim mobilnih telefona, kad mnogo više gledamo Fejsbuk i Tviter nego što razgovaramo, kad nam deca šalju emocije SMS-ovima, važno je da budemo u tkačkoj koloniji u Staparu, da vidimo svoju istoriju, svoj identitet. Kad spojimo to sa modernom Srbijom, možemo da idemo napred”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Manifestaciji su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i predstavnici diplomatskog kora.

 

Gradonačelnica Sombora  zajedno sa drugim zvanicama razgovarala sa ženama iz 14 gradova širom Srbije koje su učestvovale u koloniji, kao i decom koja su izrađivala rukotvorine i likovne radove sa motivima iz Stapara. U okviru posete dodeljena su i priznanja za najbolje radove.

 

U sklopu posete Staparu, Gradonačelnica Sombora je u Županiji ugostila predstavnike diplomatskog kora EU, Hrvatske, Mađarske, SAD, Australije, Egipta, Rusije kao i goste iz Hrvatske iz Belog Manastira i Đakovice i goste iz Mađarske iz Kiškunhalaša, gde im je predstavljeno najveće ulje na platnu „Bitka kod Sente“.

 

Zajedno sa gostima obišli su kuću u kojoj je živeo i stvarao somborski slikar Sava Stojkov, pretvorenu u galeriju i svojevrsan muzej koji treba da sačuva uspomenu na jednog vrhunskog slikara svetskog glasa kao što je bio i slikar Milan Konjević koji je svoje slike ostavio rodnom gradu koje se nalaze u galeriju „Milan Konjović“.

 

Izvor: www.sombor.rs

Kategorije: Izdvajamo