Okončan program podrške inkluziji, 2.500 Roma direktni korisnici iz 13 različitih opština

+100%-

Okončan program podrške inkluziji, 2.500 Roma direktni korisnici iz 13 različitih opština

dodela_sertifikata_rapPetogodišnji projekat infrastrukturnih radova i projekata za podršku zapošljavanju Roma, koji je finansirala Kraljevina Švedska završen je 27. juna, a 2.500 Roma iz 13 različitih opština bili su direktni korisnici tog programa. 

 

Danijela Janković iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava navela je da se projekat realizuje gotovo punih pet godina, te da je taj program podrške lokalnim zajednicama u inkluziji osetljivih grupa jedna od najvidljivijih, finansijski najznačajnijih aktivnosti.

 

Takođe, kako je rekla, jednako je važno da su rezultati tog projekta isto značajni – pružena podrška za angažovanje savetnika u resornim ministarstvima za inkluziju Roma, angažovanje lokalnih koordinatora, kao i program stažiranja za mlade ljude, da upoznaju sistem državne uprave, provodeći jedno vreme u njemu, a naglasila je i da je više desetina raseljenih porodica dobilo podršku u realizaciji programa seoskih domaćinstava.

 

“Veoma je važno naznačiti da međunarodna zajednica i srpska vlada čine sve što mogu, iako se često čuje da se ne ulaže dovoljno napora, pa ovaj projekat šalje konkretan signal da se o inkluziji Roma brine i vodi računa”, rekao je savetnik za razvojnu pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) Torni Svenungson na svečanom uručivanju certifikata opštinama učesnicima projekta.

 

Svenungson je istakao da Kraljevina Švedska godišnje odvaja oko 10 miliona evra pomoći Srbiji za projekte inkluzije manjinskih grupa, jačanja civilnog društva, kako bi se poboljšao život građana i podupro put ka EU.

 

“Program koji se završava danas i koji ima konkretne rezultate, sastavni deo je bio tih napora. Kraj tog programa ne znači kraj podrške i pomoći koju Švedska pruža Srbiji, nastavićemo sa našim radom u pružanju pomoći, sarađujući sa različitim partnerima, hoćemo da ispratimo novu politiku nove vlade i očekujem da će projekat inspirisati nove mere i u drugim opštinama, želim vam puno sreće i samo tako nastavite”, rekao je Svenungson.

 

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard istakao je da je taj projekat doprineo inkluziji Roma u ključnim oblastima zbrinjavanja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, a direktnu korist imalo je više od 2.500 Roma.

 

Burkhard je ubeđen da taj projekat predstavlja model dobre prakse koji se može preneti na ostale samouprave.

 

“Želeo bih da podstaknem predstavnike lokalnih samouprava da nastave sa odličnim radom na društvenoj inkluziji svih osetljivih grupa. Inkluzija Roma počinje na lokalnom nivou u njihovim zajednicama i opštinama, nadam se da će druge lokalne samouprave videti ove primere i povesti se za njima”, rekao je Burkhard, obraćajući se na srpskom.

 

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović izrazio je duboku zahvalnost zbog uspešnog projekta, ocenjujući da takve projekte, koji utiču na poboljšavajne života građana treba proširiti na veći broj gradova.

 

“U 94 opštine žive pripadnici Roma, a samo jedan manji broj opština pokušava da reši njihove probleme. U Romskom savetu pokušavamo da budemo partneri, a na nacionalnom nivou postoji briga vlade Srbije za unapređenje života Roma, stanovanje, zdravstveni položaj, stanovanje, sa posebnim akcentom na stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje”, rekao je Mihajlović.

 

Projekat, koji je trajao od 2010. do 2016. finansirala je švedska agencija SIDA, imao je tehničku podršku OEBS-a i Kancelarije za ljudska i manjinska prava i u njemu je učestvovalo 13 gradova ili opština- Koceljeva, Ruma, Obrenovac, Prokuplje, Zvezdara, Kuršumlija, Doljevac, Loznica, Senta, Požega, Knjaževac, Ivanjica i Zaječar.

 

IZVOR: Tanjug

 

Kategorije: Sedam dana
Oznake: Inkluzija ROma