Počela manifestacija „Pod krošnjama na Štrandu”

+100%-

Počela manifestacija „Pod krošnjama na Štrandu”

 

 

Gradska biblioteka u Novom Sadu u saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“, a zajedno sa agencijom „Heror Media Pont“ i Centrom za razvoj manjinskih i lokalnih medija petu godinu za redom organizuje manifestaciju “Pod krošnjama na Štrandu”.

 

Manifestacija promoviše medije na jezicima manjina, kulturu i jezik manjinskih zajednica koje žive u Vojvodini, a u periodu od 17. jula do 5. avgusta u Biblioteci na Štrandu će se učiti mađarski, slovački i slovenački jezik. Pokrovitelji manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice i Uprava za kulturu Grada Novog Sada, a član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju.

 

– Već tradicionalno Novosađani, ali i svi posetioci plaže „Štrand“ znaju da ih u trenucima razonode i odmora čeka biblioteka na otvorenom, odnosno da mogu da se opuste i uživaju u naslovima koje su im pripremili naši prijatelji iz Gradske biblioteke i agencije „Heror Media Pont“. Naime, umesto da idemo u neki od ogranaka biblioteke, ona je došla do nas. Posebnu vrednost ova manifestacija ima zbog toga što, uz promovisanje kulture čitanja, ona neguje multikulturalnost i multijezičnost nudeći sadržaje na jezicima nacionalnih manjina iz našeg okruženja. Posebno me raduje što će JKP „Gradsko zelenilo”, u saradnji sa Gradskom bibliotekom, u planove za narednu godinu uvrstiti još lepšu i veću kućicu od postojeće za desetu godišnjicu ovog projekta – rekao je Dalibor Rožić.

 

Direktor Biblioteke grada Novog Sada Dragan Kojić istakao je da Biblioteka na Štrandu sa sloganom “Biblioteka je tamo gde ste Vi” već devet godina omogućava građanima Novog Sada da na najlepšoj plaži na Dunavu uživaju u izabranim naslovima literature, literature za decu, dnevnih novina i magazina, među kojima su i dnevne i nedeljne novine na jezicima manjina. Od pre pet godina, njima se priključila i agencija „Heror Media Pont“ i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija. On je istakao da se nada da će se projekat “Dunav priča 7 priča” koji komunicira sa manjinskim zajednicama i većinskim narodom i neguje različitost, odlično integrisati u prestižni projekat Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021.

 

Nataša Heror iz agencije „Heror Media Pont“ rekla je da u okviru manifestacije od ove godine počinje krovni projekat “Dunav priča 7 priča” sa namerom da koncept letnje manifestacije traje tokom cele godine u ograncima Biblioteke grada Novog Sada, biblioteka u Sremskim Karlovcima, Irigu i Beočinu, a tokom jeseni će biti realizovana nedelja rumunskog jezika i kulture.

 

Izvor: Grad Novi Sad

 

Foto: Čila David

 

 

Kategorije: Sedam dana