POSJETA SINDIKATA PROSVJETNIH RADNIKA

+100%-

POSJETA SINDIKATA PROSVJETNIH RADNIKA

Delegacija Unije prosvjetnih sindikata Republike Turske i rukovodstvo Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije posjetili su 26. juna 2021. godine Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreli sa rukovodstvom Vijeća.

 

Şükrü Kolukısa, potpredsjednik Unije prosvjetnih sindikata Republike Turske zadužen za medije je nakon sastanka rekao da predstavlja najveći prosvjetni sindikat u Turskoj.

 

 

„Tema današnjeg sastanka je bila obrazovanje tokom pandemije, te odgovor obrazovnog sistema u budućnosti. Zahvaljujem se na gostoprimstvu domaćinima, posebno predsjednici BNV i predsjednici Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije.“ – kazao je Kolukısa.

 

Jasna Janković, predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije je u izjavi za medije nakon sastanka rekla da govori u ime organizacije koja okuplja najviše članova u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srbiji.
„Radosna sam što počinjemo, nadam se, uspješnu saradnju sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem. Drago mi je što su danas sa nama i gosti odnosno prijatelji iz sindikata iz Republike Turske sa kojima imamo saradnju koja traje već pet godina.“ – rekla je Janković.

 

Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je nakon sastanka rekla da je raduje činjenica da je najveći prosvjetni sindikat u Republici Turskoj uspostavio saradnju sa Unijom sindikata prosvjetnih radnika Srbije i da su zajedno danas posjetili Bošnjačko nacionalno vijeće. „Bilo je riječi o budućoj saradnji. Bošnjačko nacionalno vijeće podržava rad i djelovanje sindikalnih organizacija, a naročito podržavamo saradnju između organizacija i institucija Republike  Turske i Republike Srbije koje danas imaju veoma dobre bilateralne odnose.“ – kazala je dr. Curić.

 

Imer Ademović, saradnik Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije (USPRS) za region Sandžak zahvalio se sindikatu iz Republike Turske koji je posjetio Sandžak uz posredstvo predsjednice USPRS Jasne Janković. „Vjerujem da će se nastaviti uspješna saradnja između sindikata Srbije i Turske i vjerujem da će USPRS proširiti svoju mrežu u Sandžaku i da će svaka škola u Sandžaku uskoro imati i predstavnike u USPRS. Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije se zalaže i podržava nastavu na bosanskom jeziku i bolje obrazovanje u Sandžaku što potvrđuju aktivnim djelovanjem u ovom
regionu.“ – kazao je Ademović.

 

Unija prosvjetnih sindikata Republike Turske okuplja oko 427 000 prosvjetara u Turskoj, a Unija sindikata
prosvjetnih radnika Srbije broji više od 30 000 članova koji su zaposleni u osnovnim i srednjim
školama širom Srbije.



 

Izvor: BNV

Foto: BNV