Predsednik Mirović otvorio izložbu o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu

+100%-

Predsednik Mirović otvorio izložbu o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je u utorak, 20. februara, u Muzeju Vojvodine izložbu „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“.

 

Postavka autora dr Dragoljuba Ackovića, sačinjena je od nekoliko desetina originalnih dopisnica – fotografija, koje su napravljene u periodu 1914-1918. godine, i prvi put se zajednički objavljuju.

 

Predsednik Mirović je ovom prilikom istakao da su izložene fotografije o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu – svedočanstvo istine o jednom teškom vremenu i jednom stradalnom, ali hrabrom i čestitom narodu u tom vremenu.

 

„Uloga Srbije i njenog stanovništva u Prvom svetskom ratu bila je – ogromna. Isto tolike su bile i njene žrtve. Značajno mesto i u toj ulozi, i u tim žrtvama imali su i Romi. Uvek lojalni svojoj zemlji, uvek na strani istine i pravde, uvek uz svoje komšije i svoju braću, i Romi su platili visoku cenu slobode i slave koje nam je doneo taj rat od čijeg pobedonosnog završetka je minuo ceo jedan vek“, kazao je predsednik Mirović.

 

On je još dodao da su Romi neraskidiv i izuzetno važan deo srpskog društva što se jasno pokazuje svakoga dana, i u svim oblastima društvenog života, te da će tako biti i ubuduće.

 

Na otvaranju izložbe obratili su se i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma u Srbiji i autor izložbe dr Dragoljub Acković.

 

Izložbu „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“ organizovali su Kuća romske kulture iz Beograda i Muzej Vojvodine, povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

 

Izvor: Pokrajinska vlada