Predstavnici 30 gradova i opština dobili automobile zbog mobilnih timova za inkluziju Roma

+100%-

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa saradnicima, danas je na platou ispred Palate Srbije prisustvovao svečanoj dodeli 30 vozila gradovima i opštinama koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma.

 

Vozila donira Evropska unija, a današnju dodelu organizovala je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u sklopu Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma.

 

Ovom prilikom prisutnima su se obratiti i uručili ključeve vozila: Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

 

Pored Grada Pirota, u čije ime je gradonačelnik Vasić preuzeo donaciju, vozila su dobil i Aranđelovac, Bečej, Vršac, Doljevac, Lebane, Loznica, Mladenovac, Smederevska Palanka, Surdulica, ČukaricaBeograd, Beočin, Bačka Palanka, Ruma, Pećinci, Kovačica, Stara Pazova, Subotica, Zrenjanin, Paraćin, Požarevac, Aleksinac, Kraljevo, Bor, Zaječar, Šabac, Vladičin Han, Vlasotince, Lajkovac i Niš.

 

Osim 30 automobila Fiat Tipo, lokalne samouprave za potrebe mobilnih timova za inkluziju Roma u okviru Programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, ovom prilikom dobile su i 30 laptop računara.

 

Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela grada/opštine, formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Članovi mobilnih timova organizuju zajedničke terenske posete romskim naseljima i pružaju zajedničku i koordinisanu podršku i pomoć pojedincima i porodicama.

 

Realizacijom Programa, SKGO nastoji da stvari uslove za formiranje i funkcionisanje inovativnog pristupa za inkluziju Roma i Romkinja na lokalnom nivou, i na sistemski, sveobuhvatni i održiv način radi na osnaživanju lokalne zajednice u skladu sa Strategijom za inkluziju Roma i Romkinja u Republici Srbiji, kaže se u saopštenju.

 

Izvor: Danas

Kategorije: Romska zajednica