PROGRAM „DANI RUSKE KULTURE“ – MART 2021. GODINE

+100%-

PROGRAM „DANI RUSKE KULTURE“ – MART 2021. GODINE

U okviru tradicionalne manifestacije „Dani ruske kulture“ 2021 u Novom Sadu u periodu od 18. do 26. marta 2021. godine, Društvo sunarodnika i prijatelja Rusije „Rusija“ u saradnji sa Bibliotekom Grada Beograda i Novosadskim Sajmom, organizovalo je  izložbu „Dostojevski u srpskoj kulturi“.


Ove godine se obeležava jubilej – 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti Fjodora Dostojevskog. Ova godina u Rusiji je proglašena Godinom sećanja na Dostojevskog u cilju očuvanja istorijskog sećanja i obeležavanja jubileja jednog od najuticajnijih pisaca ruske književnosti i najvećih pisaca svih vremena.


Zbog posebnog značaja ovog istorijskog datuma, na oflajn otvaranju „Dana ruske kulture“ u Kulturnom centru Novog Sada 18. marta u 14.00 časova će biti otvorena izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ koja će trajati do 21. marta.


Multimedijalna izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ sinhronizovana na srpski jezik, tradicionalno će se održati na Sajamskoj manifestaciji „Dani ruske kulture“ ove godine na onlajn platformi ExpoOnline.rs Novosadskog sajma u okviru programa „Sajam obrazovanja. Putokazi“ u periodu od 24. do 26. marta.


Izložbe u oflajn i onlajn formatu će pratiti kulturno-umetnički program u onlajn formatu, pripremljen od strane ruskih sunarodnika Srbije i ansambla grada Viborga (Rusija).


Autorka izložbe Nataša Bulatović je nastojala da pruži svestran prikaz recepcije najvećeg ruskog pisca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvetnu delatnost Srba vezanu za velikana u periodu od sredine 19. i tokom čitavog 20. veka. Ova izložba, pored navedenog, otkriva i malo poznate, direktne veze između pisca i srpskog naroda, prikazuje misli Dostojevskog o Istočnom pitanju i njegovo divljenje srpskom narodu.


Izložbu sačinjava 15 plakata vezanih za Dostojevskog dimenzija 100×70, na ruskom i srpskom jeziku. Građa za izložbu je pažljivo prikupljana u arhivima, muzejima, bibliotekama, pozorištima i kinotekama širom Srbije.




Izvor: Nacionalni savet ruske nacionalne manjine

Foto: danas.rs