Prvi korak za bolje odnose – Srbi u Kamenici uče albanski, a Albanci srpski

+100%-

Opština Kamenica, nalazi se na jugoistoku Kosova. Decenijama je poznata po etničkoj toleranciji, a priča koja sledi pokazuje ideju koja može da unapredi zajednički život i da podstakne učenje jezika kako bi se bolje sporazumevalo.

 

Ideja da Albanci uče srpski, a Srbi albanski osmišljena je u Opštini Kamenica.

 

Atmo Bojan predaje albanski. Bojan, koji tečno govori albanski, kolegama Srbima predaje albanski. Kaze da kurs služi da bi radnicima u opštinskoj administraciji olakšali komunikaciju sa strankama. Dodaje da su se u međuvremenu javili i drugi koji su zainteresovani za pohađanje kursa.

 

„Bilo je interesantno što smo pored opštinskih službenika, imali i lekare i medicinske sestre, obične građane, studente, baš je bio dobar odziv. Meni je drago, to je ohrabrujuće da danas pored tolike medijske kampanje i ne znam tolikih pritisaka što se tiče visoke politike da su ljudi prihvatili ovo i da se baziraju samo na one stvari koje su im potrebne za svakodnevni život ovde“, kaže Atmo Bojan.

 

Teuta Kastrati kolegama, Albancima, predaje srpski. Kaže da je za budućnost Kosova veoma važno da se uspostavi komunikacija, naročito između mladih.

 

„Poznavanje jezika pogotovo je važno među omladinom. Tokom ovih 20 godina, mogu da vam kažem da omladina u opštini Kamenica nije bila u nekoj komunikaciji, jedini razlog je bio zato što nisu poznavali jezik jedno drugog. Ovaj kurs je dosta pomogao zato što sam u mojoj klasi imala većinom omladince koji su studenti i rade i kojima je taj jezik neophodan u toku rada, jer znamo da živimo u jednoj mešovitoj sredini, tako da je komunikacija oba jezika veoma bitna“, kaže Teuta Kastrati.

 

Koliko je polaznicima ovaj kurs pomogao?

 

„Ja radim u apoteci i da ne kažem da je svaki četvrti ili peti klijent srpske nacionalnosti, i pomoglo mi je mnogo da lakše sa njima komuniciram“, kaže Suna.

 

„Ovaj kurs nam je mnogo pomogao u svakodnevnm životu zbog komunikacije sa komšijama, kako u ulici, tako u supermarketima. Takođe i u opštini pošto su većinom Albanci i zbog sporazumevanja sa njima“, kaže Milan.

 

„Preporučila bih svima, što više znamo to je bolje. Prvenstveno bilo koji jezik, ali ovde nam albanski baš treba“, kaže Vesna.

 

Predsednik opštine Kamenica, tridesetogodišnji Ćendron Kastrati, najmlađi je gradonačelnik Kosova i sin je Ise Kastratija, poznatog disidenta, palog borca OVK. On kaže da je ovo samo početak na putu otklanjanja predrasuda.

 

„Ovo je jedan od načina, ali mislimo da je to samo početak, jer je ubuduće veoma važno da ovaj projekat započnemo sa što mlađim generacijama i na vreme kada kod njih još ne postoje predrasude o drugima“, kaže Kastrati.

 

Kastrati smatra da je vreme da se prizna da danas ima više stvari koje povezuju, nego koje dele ljude koji žive na Kosovu.

 

Izvor: N1

Kategorije: Albanska zajednica