Ravnopravno učešće Romkinja u Nacionalnom Savetu Roma

+100%-

Ravnopravno učešće Romkinja u Nacionalnom Savetu Roma

Delegacija Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije, prisustvovala je u četvrtak, 02. oktobra 2014. godine, u Medija centru u Beogradu, konferenciji za novinare, posvećenoj ravnopravnom  učešću Romkinja u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, u organizaciji Romske ženske mreže. Na konferenciji su govorili: Sofka Vasiljković- zamenica predsednika u tehničkom mandatu Nacionalnog saveta Roma, Michael Uyehara- zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji i Vera Kurtić- predsednica Upravnog odbora Romske ženske mreže.

narandzasta-tanka

Na konferenciji je ukazano na postojanje rodne neravnopravnosti u predstavničkim telima Republike Srbije i još uvek prisutno isključivanje izabarnih članica iz procesa donošenja odluka. Naglašena je važnost člana Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji propisuje kvotu za manje zastupljen pol, a koji je donet kako bi se ispravilo dotadašnje isključivanje žena iz saziva reprezentativnih tela nacionalnih manjina.

crta

Obzirom na činjenicu da su ženska prava u Srbiji i dalje ugrožena, da se pripadnici manjinskih grupa i dalje suočavaju sa svim oblicima diskriminacije, kao i da su posebno ugrožena prava žena iz manjinskih grupa, Romska ženska mreža, sastavljena od 27 romskih ženskih organizacija i inicijativa na teritoriji Srbije, inicirala je Platformu o poštovanju rodne ravnopravnosti, povodom predstojećih izbora za nacionalne savete 26. oktobra, koja je predstavljena i potpisana na konferenciji.

crta

Konferencija je imala za cilj da se šira javnost upozna sa problemima participacije žena u političkom i javnom životu, posebno onih iz marginalizovnih društvenih grupa, a to je bila  i prilika da se  nosioci/teljke izbornih listi pozovu da daju svoju podršku Platformi i poštovanju rodne ravnopravnosti u budućem sazivu NSRNM.

crta

IZVOR; www.gradskiportal018.rs

crta