Regionalna konferencija o medijima na jezicima nacionalnih manjina

+100%-

Regionalna konferencija o medijima na jezicima nacionalnih manjina

natasaheror

Druga regionalna konferencija „3SI – Sinteza, sinergija i simbioza“ održaće se u Novom Sadu 22. i 23. novembra. Konferenciju, koja se bavi medijima i informisanjem na jezicima nacionalnih manjina, organizuju dnevni list Mađar So (Magyar Szo) i Heror media pont uz pokroviteljstvo Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine – Sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info centra, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Nacionalnih saveta mađarske, rusinske, rumunske i slovačke nacionalne manjine.

Planirano je da konferenciju zvanično otvori Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, a na konferenciji će se učesnicima obratiti predstavnici Vlade Republike Srbije, Evropske unije, međunarodnih organizacija i mnogi domaći i strani eksperti koji će ukazivati na trendove i mogućnosti opstanka i razvoja medija na jezicima nacionalnih manjina.

Učesnici konferencije su predstavnici medija na jezicima nacionalnih manjina, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, akademskih institucija, međunarodnih organizacija i kompanija, čija su očekivanja pre svega da na konferenciji razmene iskustva i saznanja o savremenim trenovima u izdavaštvu na jezicima nacionalnih manjina, medijima i mogućnostima primene novih tehnologija.

Pitanje opravdanosti, značaja i budućnosti medija na jezicima nacionalnih manjina sve više postaje važna društvena tema o kojoj su već organizovane brojne javne rasprave u Srbiji. Očekuje se usvajanje nove medijske strategije, kao i novog Zakona o javnom informisanju u okviru kog će biti regulisana i oblast informisanja za pripadnike nacionalnih manjina, a konferencija će svakako pružiti značajan doprinos javnoj raspravi i ukazaće na moguća rešenja i zajedničke interese države, nacionalnih manjina i evropskih integracija.

Sudeći prema broju prijavljenih učesnika, već sada mogu da kažem da je konferencija izazvala veliko interesovanje, veće nego prošle godine kada smo organizovali konferenciju po prvi put. Kao organizatori uočili smo da su određene nacionalne manjine u Srbiji veoma posvećene informisanju, edukaciji novinara i urednika, razmeni iskustva i praćenju svih mogućnosti koje se pojavljuju, a koje mogu unaprediti informisanje pripadnika nacionalnih manjina. Na žalost, postoje i nacionalne manjine koje još uvek ne koriste sve prednosti novih tehnologija, zakonskih mogućnosti i profesionalaca koji bi sistem informisanja mogli u vrlo kratkom roku da podignu na zadovoljavajući nivo. Konferencija posebno može da bude korisna predstavnicima nacionalnih manjina koji do sada nisu učestvovali,“ izjavila je Nataša Heror, direktora Heror Media Ponta, organizatora konferencije.

Za prijave na konferenciju i za više informacija o konferenciji možete posetiti web stranicu: https://www.3si.magyarszo.com

Kategorije: Arhiva