ŠEMEŠ NA KOPAONIKU

+100%-

ŠEMEŠ NA KOPAONIKU

Jevrejska opština Subotica u periodu od 28. juna do 5. jula 2020. godine na Kopaoniku je organizivala “Šemeš – dečiji jevrejski edukativni kamp”. Uz finansijsku podršku Holandskog humanitarnog fonda i participaciju roditelja, održan je program koji je obuhvatao jevrejsku edukaciju kao i aktivnosti u prirodi. Učestvovalo je jedanaestoro dece, uzrasta od 4 do 14 godina, u pratnji svojih roditelja iz Jevrejske opštine Subotica.

 

Edukativni projekat “Šemeš” je prvobitno bio u planu da se održava vikendom u opštini tokom cele 2020. godine  ali je epidemija Korona virusa to osujetila.

 

Holandski humanitarni fond je izašao u susret i saglasio se sa predlogom da se godišnji program realizuje u nedelju dana što se pokazalo kao odlična ideja jer su deca bila posvećena učenju, bilo je vremena da se utvrdi naučeno, da se deca žbliže, da se razvije identitet i kolektivni duh kako među decom tako i među njihovim  roditeljima.

 

Sam program i edukativni materijal su veoma profesionalno pripremile Sonja Viličić i Mia Nuhanović, Eva Birman je pomogla u realizaciji istog a u pojedine aktivnosti su se uključili i roditelji. Akcenat je bio na jevrejskim simbolima i praznicima ali je ostalo vremena i za zabavu. Roditelji su pohvalili program i izrazili želju da se i iduće godine ponovi ovakav projekat.

 

Ovakav projekat je popunio prazninu koja je nastala zbog nemogućnosti organizovanja i odlaska u Sarvaš ili Pirovac.

 

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije

Foto: Savez jevrejskih opština Srbije

Kategorije: Uncategorized