SKLOPLJEN MEMORANDUM O SARADNJI NACIONALNIH SAVETA SLOVAKA I RUSINA

+100%-

SKLOPLJEN MEMORANDUM O SARADNJI NACIONALNIH SAVETA SLOVAKA I RUSINA

Saradnja između nacionalnih saveta nacionalnih manjina ne ogleda se samo u radu Koordinacije nacionalnih saveta, nego i u uzajamnoj saradnji predstavnika saveta, sa naglaskom na multinacionalnosti. Potvrdio je to i sastanak predstavnika Nacionalnog saveta Slovaka i Nacionalnog saveta Rusina, koji se održao u subotu 17. jula 2021. godine u Ruskom Krsturu.



Na inicijativu predstavnika Rusina razmatrala se međusobna saradnja, zajedničko nastupanje, zajedničko konkurisanje za finansijska sredstva, korišćenje finansijskih sredstava na osnovu projekata. U ime predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuške Lakatošove kao i u svoje ime, o aktivnosti samog saveta govorio je potpredsednik NSSNM, Zlatko Šimak. Takođe, on je predstavio i prisutne predstavnike: Mariju Poptešin, sekretarku NSSNM i koordinatorku Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma, Anu Čapeljovu, predsednicu Odbora za kulturu, Janka Kolarika, predsednika Odbora za obrazovanje, Vladimira Francistija, predsednika Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma, kao i Anu Horvatovu, predsednicu Odbora za informisanje.



Predstavnici Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine sa predsednikom Borislavom Sakačem, predsednicima odbora – za kulturu Nikolom Šantom, za obrazovanje Melanijom Rimarovom, za službenu upotrebu jezika i pisma Zvonkom Sabom, za informisanje Jakimom Vinajiem, kao i sa državnom sekretarkom Olenom Papugom, predstavili su rad ove manjine, probleme sa kojima se suočavaju, ali koji ipak nisu nerešivi, i u interesu opšteg prosperiteta dve manjinske zajednice, ako i u opštem društvenom interesu, sklopili su memorandum o saradnji. (tekst je sačinjen na osnovu teksta Ane Horvatove objavljenog u časopisu „Hlas ljudu“).

 

 

Izvor: rada.org.rs

Foto: rada.org.rs