Srbija među liderima u radu sa nacionalnim manjinama

+100%-

Srbija među liderima u radu sa nacionalnim manjinama

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u Srbiji poštuju različitosti i poručila da će naša zemlja nastaviti da vodi politiku zahvaljujući kojoj je u EU prepoznaju kao jednog od lidera u radu sa nacionalnim manjinama i poštovanju njihovih prava.

 

Brnabić je na prvoj sednici Saveta za nacionalne manjine od saziva nove vlade, ukazala na važnost kontinuiranog rada sa savetima nacionalnih manjina, poručivši da Vlada ostaje posvećena tome.

 

Prioritet za naredni period, biće puna implementacija akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji, naglasila je ona i dodala da je završen i četvrti izveštaj i da je počeo rad na petom, uz potpunu saradnju sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

Premijerka je najavila da predstoji i završetak rada na izmenama i dopunama Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

Važno je da kao Vlada što pre pošaljemo u Skupštinu na razmatranje ta dva predloga zakona i svakako da nastavimo da radimo na prioritetima, onako kako su ih identifikovali nacionalni saveti, a to su obrazovanje i informisanje. U tom smislu dodeljivaće se sredstva iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za informisanje na manjinskim jezicima, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je izrazila očekivanje da će uskoro doći do novog susreta sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ocenivši da je Akcioni plan živa materija, i da bi bio potpuno u skladu sa vremenom u kojem živimo i potrebama nacionalnih manjina, uvek postoji otvorenost da se revidira.

 

Na pitanje da li se na sastanku razgovaralo sa predstavnicima albanske nacionalne manjine, nakon poruka sa Kosova da bi Albanci sa juga Srbije mogli da dobiju kosovski pasoš i državljanstvo, Brnabić je rekla da o tome nije bilo reči i da se može razgovarati samo o onome što je u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

 

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da je Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Vlada usvojila marta prošle godine, te da o njemu Savet redovno razgovara i raspravlja, da u procesu izveštavanja o tom dokumentu učestvuje više od 400 osoba, te da se svaka tri meseca prikupljaju informacije o tome kako se sprovode aktivnosti na terenu.

 

U prethodnom periodu uglavnom se sprovodilo oko 65 odsto aktivnosti koje su predviđene u tom kvartalu i imamo kašnjenja u sprovođenju nekih 10 aktivnosti koje su uglavnom vezane za početak realizacije određenih projekata, dinamiku koju smo utvrdili vezanu za usvajanje određenih zakona, rekla je Paunović.

 

Takođe, kako je navela, od početka godine, u proces izveštavanja uključene su jedinice lokalne samouprave u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, Saveti za međunacionalne odnose i visokoškolske ustanove, te da su, kako bi se poboljšalo sprovođenje akcionog plana na lokalu i kako bi se podigao kvalitet izveštaja koji se rade, tokom septembra postojale obuke za više od 70 jedinica lokalne samouprave i njihove zaposlene.

 

Očekujem da u narednom periodu kvalitet izveštaja i dinamika sprovođenja samog akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina budu još bolji i vidljiviji, naglasila je Paunović.

 

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal izrazio je zadovoljstvo time što je predsednica Vlade predsedavajuća Savetu nacionalnih manjina.

 

Zajednička saradnja biće u sledećim mesecima posebno izražena i nama je to važno, jer u zakonima o ljudskim i manjinskim pravima su strategije o kulturi, o medijima, a da ne govorimo o zakonima o obrazovanju, koji su veoma bitni i značajni, rekao je Hajnal.

 

Izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

 

 

Kategorije: Sedam dana