STOGODIŠNJICA ROĐENJA KORIOLAN DOBANA: U VRŠAČKOM SELU KUŠTILJ OBELEŽEN VAŽAN JUBILEJ

+100%-

STOGODIŠNJICA ROĐENJA KORIOLAN DOBANA: U VRŠAČKOM SELU KUŠTILJ OBELEŽEN VAŽAN JUBILEJ

U Vršačkom selu Kuštilj, u kom pretežno žive pripadnici rumunske nacionalne manjine, 11. februara 2023. godine obeležena je stogodišnjica rođenja seoskog antifašiste i borca za slobodu Koriolan Dobana – Bebe.

 

Vence na njegovu bistu i na spomenik poginulim meštanima tokom Drugog svetskog rata položili su predstavnici vršačkog SUBNOR, lokalne samouprave, mesne zajednice i seoske osnovne škole, koja nosi Dobanovo ime.


U školskoj sali održana je i priredba, u okviru koje su učenicima dodeljene diplome za najbolje radove na literarnom konkursu, organizovanom tim povodom. SUBNOR je školi uručio i Zlatnu povelju. Takođe, u parku mira su posađena nova mlada stabla.

 

Tom prilikom prisutni su se prisetili i hrabrosti mladog Koriolana, koji je streljan kada je imao svega 20 godina.

 

Kao učenik rumunskog odeljenja Učiteljske škole u Vršcu, Koriolan je sa svojim drugovima od 1941. godine aktivno delovao na prikupljanju priloga, municije, oružja i sanitetskog materijala za oslobodilački pokret.



Međutim, samo dan pred svoj rođendan, te 1943. godine, bio je uhapšen sa grupom učenika i odveden u logor u Zrenjaninu (tadašnji Petrograd), nakon što ih je izdao Dimitrije Rakitovan.

 

Sedam meseci kasnije bio je streljan na Bagljašu, sa još 160 rodoljuba. Na teret mu je stavljeno da je prebacivao oružje i municiju iz Rumunije u Jugoslaviju.


 

Izvor: novosti.rs

Foto: novosti.rs