Sud utvrdio odgovornost medija za govor mržnje prema albanskoj nacionalnoj manjini

+100%-

Sud utvrdio odgovornost medija za govor mržnje prema albanskoj nacionalnoj manjini

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon šest godina suđenja, u predmetu Кomiteta pravnika za ljudska prava protiv Кurira, koji je po zakonu označen kao hitan, potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu i utvrdio odgovornost urednika „Кurir info“ za govor mržnje prema albanskoj nacionalnoj manjini.

 

Odgovornost urednika je utvrđena jer nije sprečeno objavljivanje komentara koji povećavaju tenzije među građanima Srbije, na taj način što se nacionalna manjina stavlja u nepovoljniji položaj.

 

Stotine diskriminatornih komentara, među kojima su „Ma pravi je Albanac. (…) Ne bi me čudilo da ovakav učestvuje u prodaji organa srpskih žrtava“,  Zbog ovakvih će za 50 godina na hramu Svetog Save da se vijori albanska zastava. Braćo Srbi osvestite se…“ „Evo zanimacije za navijače a ne da se međusobno tuku. Ovakvi bi im trebali biti domaći zadatak.“.„Ovu budalu pod hitno integrisati u temelj neke buduće zgrade!“, izazvani su tekstom „Bruka : Čedin direktor slavio Dan Albanske zastave“ koji je objavljen novembra 2012. godine na portalu „Kurir info”.

 

Sud je utvrdio da sporni tekst, sam po sebi, ne sadrži govor mržnje, ocenjujući da autorka teksta nije imala nameru da izazove mržnju. Zakon o zabrani diskriminacije uopšte ne predviđa da je namera neophodna da bi se utvrdilo postojanje govora mržnje.  Ovi komentari potvrđuju da je tekst izazvao i širio mržnju i jasan su pokazatelj zbog čega je, i prema slovu zakona, namera autora u potpunosti irelevantna, što je sud propustio da utvrdi.

 

Položaj nacionalnih manjina u Srbiji uslovljen je dnevnopolitičkim potrebama zbog čega mnogi pripadnici manjinskih grupa svakodnevno trpe diskriminaciju. Кomitet pravnika za ljudska prava je vodio ovaj postupak sa namerom da se javnim glasilima prenese poruka o njihovoj odgovornosti za stvaranje nepovoljne društvene klime prema manjinama.

 

Izvor: YUCOM