U BEOGRADU ODRŽAN SEMINAR O PRIMJENI OKVIRNE KONVENCIJE ZA ZAŠTITU NACIONALNIH MANJINA

+100%-

U BEOGRADU ODRŽAN SEMINAR O PRIMJENI OKVIRNE KONVENCIJE ZA ZAŠTITU NACIONALNIH MANJINA

Seminar o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe u Republici Srbiji održan je 16. lipnja 2021. godine u Beogradu u suorganizaciji Ureda Vijeća Europe u Beogradu, Odjela za borbu protiv diskriminacije Vijeća Europe, Odbora stručnjaka za praćenje primjene Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, a na njemu je predstavljena i nova Rezolucija o provedbi preporuka Četvrtoga mišljenja o provedbi Okvirne konvencije u Republici Srbiji. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na seminaru je sudjelovao međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.




Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe najznačajniji je dokument o zaštiti nacionalnih manjina, a posebna pozornost seminara bila je usmjerena k službenim stajalištima i pozicijama nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Baštovanović je referirao na svaku pojedinu točku Rezolucije, napose kada su u pitanju problemi s položajem i pravima hrvatske nacionalne manjine.




Istaknuo je kontinuiranu posvećenost HNV-a praćenju provedbe najvažnijih međunarodnih dokumenata te referiranju na iste, ukazavši kako se stječe dojam postojanja neslužbene državne politike neuvažavanja specifičnosti manjinskih zajednica. Upozorio je, također, na velik broj problema na koje državne institucije više od desetljeća ne obraćaju pozornost. Među njima je izdvojio kontinuirano isključivanje iz procesa donošenja odluka, socioekonomske probleme hrvatske zajednice, podsjetivši prisutne kako su međunarodne institucije više puta upozoravale da neuposlenost u tradicionalno manjinskim sredinama iznosi 60-70 %, te komunalnu i infrastrukturnu nerazvijenost mjesta u kojima tradicionalno žive Hrvati. Republika Srbija, naglasio je Baštovanović, nema ni jedan službeni natječaj koji se tiče pitanja revitalizacija manjinskih područja te se ne primjenjuju ni kratkoročne mjere kako bi se situacija uravnotežila. Govoreći o participaciji i važnosti koju joj Vijeće Europe pridaje, napomenuo je kako su Hrvati u potpunosti isključeni iz procesa donošenja odluka, kako nisu predstavljeni ni na jednoj razini te se, čak, zaprječava prikladno sudjelovanje Hrvata unutar svojih manjinskih tijela i institucija.




Predstavnici Vijeća Europe i stručnjaci usuglasili su se kako je neophodno uzeti u obzir i specifične potrebe svake nacionalne manjine te da će se sam Odmor stručnjaka u svom budućem radu voditi ovim načelom.




Seminar je organiziran na visokoj razini uz sudjelovanje stručnjaka iz Vijeća Europe i visokih predstavnika državnih institucija Republike Srbije.

 

 

 

Izvor: HNV

Fotot: HNV