U ČEŠKOM SELU OBELEŽEN OBIČAJaj „ČARODEJNICE“

+100%-

U ČEŠKOM SELU OBELEŽEN OBIČAJaj „ČARODEJNICE“

U organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Češke besede Kruščica i učitelja češkog jezika Stanislava Havela, tradicionalna manifestacija „Čarodejnice“ održana je u Češkom Selu 25.aprila 2021. godine.


Radi se o paganskom običaju koji se obeležava u Češkoj ali se zadržao i kod Čeha u Banatu. Običaj je da se na kraju zime simbolično spali sve ono što je bilo nepovoljno tokom godine. Simbol nedaća i zime je za tu priliku napravljena lutka postavljena na stub, koja se na kraju rituala simbolično spaljuje.


Pandemija koronavirusa sa kojom smo se suočili kao pojedinci i društvo ponovo nas je podsetila, kao i sve velike krize prošlosti, ali i sadašnjosti, da su druženja u okviru porodica i prijatelja najsigurnija uporišta, najpouzdanije tačke oslonca, najbolja i najprimenljivija rešenja i za pojedinca i za čitavo društvo“ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha Ljiljana Stehlik.


Manifestaciji su prisustvovali članovi Nacionalnog saveta, Češke besede Kruščica, Češke besede Bela Crkva, Češke besede Vršac kao i „Škole plus“. Bila je to prilika za druženje, razmenu iskustava i ideja, ali takođe i za boravak u prirodi, na otvorenom, u izuzetnom ambijentu Češkog Sela. Veliki deo radova na uređenju prostora oko Etno muzeja je realizovan tako da će pripadnici češke nacionalne zajednice spremno dočekati predstojeće manifestacije.



Izvor: infobc.rs

Foto: infobc.rs