U JEVREJSKOJ OPŠTINI U NOVOM SADU PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM

+100%-

U JEVREJSKOJ OPŠTINI U NOVOM SADU PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM

U Jevrejskoj opštini u Novom Sadu 30. juna 2021. godine prikazan je izraelsko-nemački dokumentarni film „Hitlerova deca“, reditelja Hanoha Zevija. Tema filma je na koji način se rođaci Hitlerovog uskog kruga nose sa teretom porodičnih veza i strahotama Holokausta.

 

 

U dokumentarnom filmu „Hitlerova deca“ svoje priče iznose potomci najistaknutijih Hitlerovih saradnika i govore na koji način se nose sa zločinima svojih predaka. Novosadska publika je imala priliku da diskutuje o filmu, koji su moderirali stručnjaci iz istorije Holokausta i istorije filma.

 

 

„Teško je novim generacijama, teško je predvideti da li oni mogu komunicirati sa takvom temom, koliko su zainteresovani za nju. Na našu veliku sreću, oni su bili veoma zainteresovani bilo je čak i veoma emotivnih reakcija i pokazalo se da i te kako treba da se bavimo prošlošću, obnavljati gradivo, mada to grubo zvuči, prosto čuvati ta sećanja i svakoj novoj generaciji pokazati šta se dešavalo i na koji način stvari mogu da odu nizbrdo i da se dese milionske žrtve“, kaže Srđan Radaković, doktor filmologije.

 

 

Veoma je važno održati sećanje na Holokaust, kako se svirepi zločini ne bi zaboravili i ponovili. U tom pravcu, bitno je razgovarati o toj temi sa mlađim generacijama.

 

 

„Ideja je da kroz razgovor o drugačijim gledištima i drugačijim pozicijama ljudi koji su se našli u situaciji genocida, da li kao počinioca ili kao žrtve, probamo da razmislimo da li je to što se u takvim situacijama dešava nešto što je patološka situacija ili postoji tu neka lična i politička odgovornost“, smatra Emil Kerenji, istoričar Holokausta u Vašingtonu.

 

 

Informacije o narednim dešavanjima i projekcija filmova, zainteresovani mogu naći na sajtu jevrejske opštine www.jons.rs.

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: Youtube