U čast slovenačke gastronomije
U Kovinu je 11. 10.2019., u prostorijama srednje stručne škole “Vasa Pelagić”, održan drugi gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Učenici srednjih škola ugostiteljskih smerova iz Kovina, Pančeva i slovenačkog Ptuja, uz mentorstvo profesora, imali su zahtevan zadatak da spreme jela po slovenačkim recepturama. Ovogodišnji radni zadatak je bio spremanje menija iz slovenačke regije Gorenjska – kranjska kobasica sa pečenim krompirom na gorenjski način, mešana salata od dve vrste kupusa i crvenim pasuljem na gorenjski način i palačinke sa nadevom od mleka, meda, oraha i vanile.
U pripremi specijaliteta učestvovalo je dvadesetak učenika i profesora, dok je jedan broj učenika, koji u kovinskoj školi pohađaju smer usluživanja, bio angažovan prilikom serviranja. Na zajedničkom ručku je bilo šezdesetak gostiju iz Slovenije, kovinske Opštinske uprave, kovinskih osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnika javnog i kulturnog života, zajedno sa predstavnicima slovenačkih udruženja iz Pančeva, Beograda, Zrenjanina, Vršca i Smedereva. Goste je u ime domaćina pozdravila Vesna Pavlović Kirilov, direktorka škole „Vasa Pelagić” koja je prisutnima predstavila školu i aktivnosti koje se sprovode danas.
Poseban gost na događaju bila je dr Milena Spremo, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije, koja je ujedno predavačica na tečaju za slovenački jezik sa elementima kulture, koji se već treću godinu održava u Kovinu. Ona je zahvalila na toplom prijemu i gostoprimstvu, a pritom je objasnila značaj organizovanja ovakvih manifestacija za prezentovanje slovenačke kulture i tradicije. Tom prilikom istakla je da će pored „Prešernovog dana” ovo biti još jedna tradicionalna manifestacija koja će u Kovinu okupljati pored Slovenaca i sve ostale ljude koji vole Sloveniju i njenu gastronomiju.
Prema rečima Josipa Vebera, predsednika Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva i glavnog organizatora, cela manifestacija je prošla u predivnoj atmosferi u kojoj je najbitnija stvar bila druženje članova i gostiju uz upoznavanje slovenačke gastronomske tradicije.
Na kraju manifestacije profesori iz Biotehničke škole u Ptuju su pozvali kovinske profesore da ih krajem oktobra posete i budu njihovi gosti u Sloveniji što su oni sa zadovoljstvom i prihvatili.
Organizaciju manifestacije „Naši slovenački specijaliteti” pomogla je Opština Kovin, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije, kao i Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane.