U Novom Pazaru uoči izbora za Bošnjačko nacionalno veće

+100%-

Na izborim će se pojaviti dve od tri velike bošnjačke partije, SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja.

 

Političke grupacije okupljene oko Sulejmana Ugljanina, lidera SDA Sandžaka i aktuelnog predsednika BNV, izaći će na izbore sa listom „Samoopredeljenje“. Iz ove liste kažu da je njihov glavni cilj da Bošnjaci u Ustavu Srbije budu upisani kao narod.

 

„Tražimo da se Bošnjacima u Sandžaku prizna i specijalno održavanje paralelnih veza sa Bošnjacima u BiH, po istim principima i u obimu kao što imaju Srbija i tzv. Republika Srpska, odnosno srpski narod sa obe strane Drine. Tražimo i da se rasvetle svi zločini počinjeni nad Bošnjacima od 1990. godine do danas, i da se odgovorni procesuiraju i kazne“, rekao je Ahmedin Škrijelj iz liste „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“.

 

Stranka pravde i pomirenja podržala je listu „Matice bošnjačke“, čiji je nosilac lider te partije i narodni poslanik Muamer Zukorlić.

 

Edin Đerlek, generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja i kandidat liste „Matica bošnjačka“, kaže da je sadašnje BNV potpuno izolovano, netransparentano i da mnogi građani ne znaju koje su njegove ingerencije.

 

„Sednice veća će biti javne i svi novinari će imati pristup. Fokus ćemo staviti na ono što je u nadležnosti BNV, a to je obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika i pisma. Ono što je bilo veoma negativno u prethodnom periodu, jesu nekvalitetni udžbenici, loši nastavni planovi i programi i sve manje odeljenja na bosanskom jeziku“, rekao je Đerlek.

 

Lista „Vakat je“ bi prema rečima Esada Rahića, trebala da bude pravo osveženje na izborima jer predstavlja nezavisnu bošnjašku listu. Prema njegovim rečima, BNV mora da doživi transformaciju, odnosno da izađe iz okvira konzervativnosti.

 

„Otvorićemo vrata BNV svim intelektualcima, kako bi udruženim snagama pomogli svim Bošnjacima. Bez obzira da li žive u Sandžaku ili nekom drugu delu Srbije. Jednostavno želimo da nam stručni ljudi pomognu u svim oblastima instiitucije koja se zove BNV“, kazao je Rahić.

 

Dodatno uznemirenje i napetost među građane unela je informacija da međunarodni posmatrači neće pratiti izbore za Bošnjačko nacionalno veće. Dvadesetak nevladinih organizacija u Srbiji, uputili su apel, u kojem se od međunarodnih organizacija traži da pažljivo posmatraju dešavanja u Sandžaku i da se aktivno i na terenu uključe u kontrolu predizbornog i izbornog procesa.

 

Izvor: N1

Kategorije: Bošnjačka zajednica