UKOLIKO PROLAZITE PORED PARKA MANJEŽ U BEOGRADU POGLEDAJTE I ZAPAMTITE ZGRADE PREKOPUTA ULICE. MOŽDA IH USKORO VIŠE NEŽE BITI

+100%-

UKOLIKO PROLAZITE PORED PARKA MANJEŽ U BEOGRADU POGLEDAJTE I ZAPAMTITE ZGRADE PREKOPUTA ULICE. MOŽDA IH USKORO VIŠE NEŽE BITI

Češka beseda Beograd na svojoj facebook stranici objavila je 12. januara 2022. godine članak o češkom arhitekti Stevanu Tolabaru (1888-1943) i zgradi koju je projektovao, sam je izvršio i statičke proračune, a njegovo preduzeće ju je sazidalo.

 

Na pročelju nove zgrade Građanske štedionice nalazi se i skulptura Merkura, kao zaštitnika trgovaca i bankara:

„Na zdanju Građanske štedionice Merkur je prikazan u stojećem stavu, a njegov božanski identitet određen je plaštom, kapom sa krilcima kožnom trorogom vrećom (marsupium) i žezlom obavijenim zmijama (caduceus). On stoji na zemlјinoj lopti. S obzirom da je uživao popularnost kod pripadnika svih socijalnih statusa, naročito običnog stanovništva, zemlјina kugla bi označavala rasprostranjenost njegovog uticaja, odnosno njegovu sveprisutnost, ali se možda direktno odnosi i na same građevine, pretežno banke, pa simbolizuje mogućnost njihovog poslovanja širom sveta. Dat je u stavu contra posto – pozi preuzetoj iz klasičnog perioda grčke umetnosti.“ – Mare Janakova Grujić.


„Pozni akademizam, kao vladajuće i najrasprostranjenije stilsko uverenje beogradskih i srpskih arhitekata, pronalazio je sopstvenu, veoma izraženu estetiku i odlično korespondirao sa potrebama i ukusom ojačalog srpskog građanskog sloja. Objekat Građanske štedionice se, kao i nekada, i danas ističe kao umetnički najuspelije zdanje u celom potezu preseka dveju ulica, dominirajući u vizuri tog dela grada.“ Ovo je odlomak iz zbornika radova Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Beograd 2006, 151-166.


Jedna od lepih predratnih zgrada koje su češki inženjeri projektovali i podigli u međuratnom Beogradu, a kojoj preti da narednih godina nestane – ako bude usvojen predloženi plan detaljne regulacije za područje kod Manježa. Nestanak preti i svim ostalim zgradama u ulici Svetozara Markovića, koje gledaju na park Manjež – uključujući i zgradu kultne kafane Manjež, koju je kao i ovu na slici projektovao beogradski arhitekta i građevinar Stevan Tobolar (Tobolář).



Izvor: Facebook/Češka beseda Beograd

Foto: Facebook/Češka beseda Beograd