Vraćanje imovine jevrejskoj opštini

+100%-

Vraćanje imovine jevrejskoj opštini

Skupština Srbije trebalo bi uskoro da raspravlja o novom zakonu o vraćanju imovine ljudi koji su stradali tokom Holokausta, a nemaju naslednike. Tim zakonom, zajednici srpskih Jevreja biće vraćene određene nepokretnosti, a ukoliko zakon bude usvojen, cilj jevrejske opštine Beograd je da, pre svega obezbedi budućnost jevrejske zajednice na ovim prostorima kao i da tu imovinu „uposli“ i na taj način, osim samostalnih finansija, obezbedi i nova radna mesta.

Bela crta

U poslednjih godinu dana, zahvaljujući mnogo većem razumevanju od strane države Srbije i odlične saradnje sa Agencijom za restituciju, učinjen je veliki pomak po pitanju restitucije, a po postojećem zakonu o vraćanju imovine verskim zajednicama, Jevrejskoj opštini su vraćene dve zgrade.

Bela crta

Zgrada u Ulici kralja Petra 71 nije mogla da bude vraćena, jer su devedesetih godina ti stanovi prodati, pa smo uradili postupak supstitucije. Za nju i još dva stana u Maršala Birjuzova dobili smo dve zgrade. Jedna je robni magacin Benciona Bulija u Kralja Petra 16, gde se nalazila robna kuća Beneton. Druga je zgrada u Jevrejskoj ulici, u kojoj je Kulturni centar Rex, a gde su pre Drugog svetskog rata bila smeštena jevrejska društva „Oneg Šabat“ i „Gemilut Hasadim“ – izjavio je  Danijel Bogunović, predsednik Jevrejske opštine Beograd

Bela crta